Dünya ABD doğruladı! Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı Kiev'e gitti

ABD doğruladı! Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı Kiev'e gitti

Paylaş
ABD doğruladı! Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı Kiev'e gitti

Kiev'e gizlice giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ancak Polonya'ya döndükten sonra Washington'dan açıklama geldi. Rusya'nın nasıl tepki vereceği merak konusu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi ikinci ayını doldururken, ABD tarafından Kiev'e en üst düzeyde ziyaretler gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Kiev'de olduğunu önce Ukrayna duyurdu, ardından Washington tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

Ukrayna lideri Zelenskiy'in danışmanı Oleksiy Arestoviç, Pazar gecesi ABD'den en yüksek düzeydeki ziyaretin gerçekleştiğini ilk bildiren isim oldu. Daha önce söz konusu habere ilişkin yorum yapmayı reddeden Washington, iki bakanın Pazar günü Kiev'e ulaştığını ve Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile buluştuğunu Pazartesi günü sabah 06.34'te açıkladı.

Uluslararası haber ajanslarının 'son dakika' koduyla duyurduğu açıklamada, dikkat çeken bir detay vardı. Washington, Antony Blinken ve Lloyd Austin'in halihazırda Ukrayna topraklarında olmadığını da özellikle vurguladı.

Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin, önce Polonya'ya uçtu ve oradan da Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geçti. Zelenskiy ve diğer üst düzey Ukraynalılarla görüşen ABD'lilerin seyahatine ilişkin güvenlik nedeniyle daha fazla ayrıntı verilmedi.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI ASKERİ YARDIM

Ziyaretin hemen ardından Kiev'e yapılacak yeni uluslararası askeri yardım da dünyaya ilan edildi. Buna göre, 713 milyon dolar tutarındaki askeri yardımın 300 milyon doları yabancı silah alımında kullanılacak ve 165 milyon doları ise cephanelik satışında harcanacak.

713 milyon dolarlık yardım paketine ABD'nin 15 müttefiki ya da partneri yer alıyor. BBC, açıklanan 713 milyon dolarlık paketin yarısının doğrudan Ukrayna'ya gideceğini vurguluyor. Yeni silahların Rus işgalcilere karşı özellikle Donbas bölgesinde kullanılması bekleniyor.