Dünya Gölcük depreminde gelmişti... Macar Laszlo Lehoczki yine yardımımıza koştu

Gölcük depreminde gelmişti... Macar Laszlo Lehoczki yine yardımımıza koştu

Paylaş
Gölcük depreminde gelmişti... Macar Laszlo Lehoczki yine yardımımıza koştu

Türkiye’de 1999 Gölcük depreminde 3 yaşındaki Hatıra Kaplan’ı enkazda bulan köpek Mancs’ın Macar sahibi Laszlo Lehoczki, 2023’te de yine bir kurtarma köpeğiyle yardımımıza koştu. Çalıştığı enkazdan 4 yaşındaki bir çocuk 8 saatlik operasyonla kurtarıldı.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, önceki gün “Bölgedeki son arama kurtarma ekibimiz bu dakikalarda ayrılmaktadır. Grup fotoğrafında 1999 Marmara depremi kahramanı, Mancs’ın sahibi de var. Çalıştığı enkazdan yine 4 yaşında bir çocuğun kurtarılması çok duygulandıran bir şey” dedi. Büyükelçi’nin ‘Mancs’ın sahibi’ olarak bahsettiği kişi arama kurtarma görevlisi Laszlo Lehoczki. Lehoczki, ülkemize ilk kez 1998’de Adana-Ceyhan depreminde gelmişti. Kendisi, 1996’da kurduğu arama kurtarma ekibi ‘Örümcek Takımı’nın lideriydi.

Haberin Devamı

1999 Gölcük


1998 Adana

KOKUYU SADECE O ALDI

Lehoczki, 1999’daki Gölcük depreminde de Türkiye’ye koştu. Yanında Mancs isimli köpeğiyle. 1994’te doğan Alman kurt köpeği Mancs’ı yaralı bulmuş, tedavi ettirmişti. Örümcek Takımı’nın üç eğitimli köpeğinden biri yapmıştı. Mancs, İzmit’in Bekirpaşa beldesinde yıkılan dört katlı bir apartman enkazı altındaki 3 yaşındaki kız çocuğu Hatıra Kaplan’ın yerini tespit etmişti.

Örümcek Takımı, 2015’te Avrupa Vatandaşlık Ödülü’nü alırken Hatıra Kaplan, törene onur konuğu olarak katıldı ve Miskolc’taki Mancs heykelini ziyaret ettiMancs, Hatıra’yı bulduğu sırada moloz yığınları arasında yaralanmıştı.

Hatıra, yaşlı bir kadının altında kalarak hayatta kalabilmiş, kokusunu da Mancs alabilmişti. Hatıra, bu sayede tam 82 saat sonra enkazdan sağ çıkarılmıştı. Depremin birinci yılında Lehoczki ve Mancs, Hatıra’yı ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

Laszlo Lehoczki’nin ekibi, dört köpeklerine Türk halkının çok iyi baktığını ve onları hiç aç bırakmadıklarını söyledi. Mancs, Manç’ diye okunuyor ve ‘pati/pençe’ anlamına geliyor.

35 KİŞİ KURTARDILAR

Dünya çapında ünlenen Mancs, daha sonra yaklaşık 30 ülkede hayatlar kurtarmaya devam etti. 2004’te emekli edilen ve heykeli dikilen Mancs, 2006’da öldü. Lehoczki, yeni köpeklerle takımını büyütmeye devam etti. 2020’de kalp krizi geçirip bypass ameliyatı olması Lehoczki’yi durdurmadı. Afetlerde yardıma giden Lehoczki, geçtiğimiz bir hafta boyunca ülkemizde takımının yetiştirdiği yeni köpeklerle arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Macaristan Kamu Diplomasisinden Sorumlu Devlet Bakanı Zoltan Kovacs, Türkiye’ye 29 köpekle birlikte gelen 167 kişilik Macar arama kurtarma ekibinin ilk 172 saatte enkaz altından 35 kişiyi kurtardığını açıkladı.