Dünya İklim krizi türbülansı

İklim krizi türbülansı

Paylaş
İklim krizi türbülansı

Londra-Singapur seferi sırasında bir yolcunun ölümüyle sonuçlanan uçak türbülansı dehşetinde iklim krizinin rolü olduğu açıklandı.

Singapur Havayolları’nın Londra-Singapur seferini yapan yolcu uçağındaki türbülans dehşetinin yankısı sürüyor. 211 yolcu ve 18 mürettebat taşıyan uçak, türbülans nedeniyle Tayland’a acil iniş yapmıştı. 90 saniye boyunca 30 metre yukarı aşağı sarsılan uçakta İngiliz yolcu Geoffrey Kitchen (73) kalp krizi geçirerek öldü. Biri mürettebat olmak üzere 71 kişi hastanelik oldu. Altı kişi ağır yaralandı. Türbülanstan 14 dakika sonra pilot rotasını değiştirip Bangkok’a indi.

Haberin Devamı

VAKALARDA YÜZDE 55 ARTIŞ

Emniyet kemeri takılı olmayan yolcular uçakta savrulup taklalar attıklarını anlattı. Bazıları da sarsıntıdan bayıldı. Uçağın adı açıklanmayan pilotu, bölgede son dönemde çok sayıda şimşek olayı yaşandığını aktardı. Uzmanlar, iklim değişikliği hava modellerini değiştirmeye devam ettikçe şiddetli türbülansların çok daha yaygın hale gelebileceği konusunda uyardı. Araştırmacılar, yüksek irtifalardaki rüzgar hızındaki değişiklikler nedeniyle 1979 ile 2020 yılları arasında şiddetli türbülans vakalarının yüzde 55 oranında arttığını tespit etti.

Dünyanın en çalkantılı uçak rotası, Şili’deki Santiago ile Bolivya’daki Santa Cruz arasındaki 1905 km’lik yolculuk. İlk 10’da Milano-Cenevre ve Milano-Zürih de var. Bu rotalarda Alpler boyunca türbülans yaşanıyor. Türbülansa en çok dağlar, fırtınalar ve jet akımları yol açıyor.

Haberin Devamı