Dünya Konsort kraliçe ne demek ne anlama geliyor? Camilla Parker Bowles kimdir? Yeni İngiltere Kraliçesi Camilla mı olacak?

Konsort kraliçe ne demek ne anlama geliyor? Camilla Parker Bowles kimdir? Yeni İngiltere Kraliçesi Camilla mı olacak?

Paylaş
Konsort kraliçe ne demek ne anlama geliyor? Camilla Parker Bowles kimdir? Yeni İngiltere Kraliçesi Camilla mı olacak?

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in vefatının ardından yerine kimin geçeceği merak konusu oldu. Dört çocuk sahibi olan Kraliçe Elizabeth, vefatından önce veliahdını da açıklamış taht tartışmaları da yapılan açıklama ile başlamadan son bulmuştu. Şimdi ise Camilla Parker Bowles’in konsort olacağı konuşuluyor. Peki, Yeni İngiltere Kraliçesi Camilla mı olacak? Konsort ne demek? İşte detaylar…

Camilla Parker Bowles, Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından Prens Charles’ın tahta çıkmasıyla otomatik olarak kraliçe unvanını alacak mı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İngiliz Kraliyet ailesinde yüz yıllardır uygulanan kurallar ve geleneklere göre Camilla’nın konsort olacağı konuşuluyor…

Haberin Devamı

YENİ İNGİLTERE KRALİÇESİ CAMİLLA MI OLACAK?

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 8 Eylül akşamı 96 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Vefat haberinin ardından kraliçenin yerine kimin tahta çıkacağı konuşulmaya başlandı. Ancak İngiltere Kraliyet ailesi geleneklerine göre, kraliçenin en büyük çocuğu olan prens Charles’ın veliaht olduğu ve vefatın ardından tahta çıkması bekleniyordu.

Bununla birlikte Kraliçe Elizabeth, vefatından önce 'Camilla'yı kraliçe olarak tanımanızı istiyorum' açıklamasıyla Kraliçe 2. Elizabeth, kendisinden sonra tahta çıkacak olan kişiyi de resmen duyurmuştu. Buna göre sıralama bozulmayacak ve Elizabeth'in ardından ilk sıradaki veliahtı olan oğlu Prens Charles tahta çıkacağı belli olmuştu. Kraliçe, oğlu Charles tahta çıkınca eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles'un da "kraliçe" unvanını alacağını belirtmişti.

Haberin Devamı

2. Elizabeth'in yazılı açıklamasında şu satırlar yer alıyordu;

"Artık zamanım dolduğunda ve aranızdan ayrıldığımda oğlum Charles Kral olacak. Ona ve eşi Camilla'ya bana verdiğiniz desteği vermenizi ve Charles Kral olduğunda Camilla'yı da 'Kraliçe' olarak tanımanızı ve öyle seslenmenizi istiyorum.”

CAMİLLA PARKER BOWLES KİMDİR?

Tam adı Camilla Rosemary Mountbatten Windsor olan ya da daha önceki eşinin soyadıyla Camilla Parker Bowles 1947 yılında dünyaya geldi. Birleşik Krallık Kraliçesi olan II. Elizabeth'in gelini ve Galler Prensi olan Charles Mountbatten-Windsor'ın ikinci eşidir.

Camilla Parker, Charles Mountbatten-Windsor ile küçük yaşlarda aşk yaşamasına rağmen hem kendisinin hem de prensin evliliği ilişkilerinin gecikmesine sebep olmuş; hatta Diana Spencer ile Charles Mountbatten-Windsor ayrılığı bu aşka bağlanmıştı. Prenses Diana, tartışma yaratan ‘Kendi Sözleriyle Diana’ adlı belgeselde, evliliği süresince Prens Charles ile Camilla Parker Bowles’un ilişkisini bildiğini söyleyerek, “Bu evlilikte üç kişiydik” demişti.

Prens Charles, Diana'nın ölümünden 8 yıl sonra, 2. Elizabeth'in onayı ile 9 Nisan 2005'te Camilla Parker Bowles ile evlendi. Camilla Parker, genellikle Cornwall Düşesi ve İskoçya'da Rothesay Düşesi unvanı taşır.

Haberin Devamı

Ancak Düşes Camilla prensin ikinci evliliği olması nedeniyle Kraliçe olarak değil Prenses Konsort olarak anılacak.  

KONSORT KRALİÇE NE DEMEK NE ANLAMA GELİYOR?

Konsort kraliçe İngiliz kraliyet unvanında evlilik ile gelen unvanlardan biridir. Konsort kraliçe kralın eşi olduğu için kraliçedir. Kralın sosyal rütbe ve statüsünü paylaşsa da askeri ve siyasi güçlerini paylaşmaz.

Konsort kraliçe ancak eşinin vefatının ardından kraliçe olabilir ve eşinin elinde tuttuğu siyasi ve askeri güce sahip olabilir.

Kraliçe 2. Elizabeth tahta babasından sonra çıktığı için ve evlilik yoluyla kraliçe olmadığı için tüm askeri ve siyasi gücü elinde tutuyordu.