Dünya Putin'den nükleer santrali denetleme izni çıktı

Putin'den nükleer santrali denetleme izni çıktı

Paylaş
Putin'den nükleer santrali denetleme izni çıktı

Ukrayna'da yer alan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'nın Rusların eline geçmesi tüm dünyaya korku salarken Putin'den flaş bir hamle geldi. Rus lider, BM yetkililerine nükleer santrali ziyaret etme ve denetleme izni vereceğini açıkladı. Tesis şu anda Rus askerlerinin işgali altında ancak Ukraynalı teknisyenler tarafından işletiliyor.

Rusya’nın kontrolüne geçen Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali felakete davetiye çıkararak korku salmaya devam ediyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) santralin denetlenemediğini, radyoaktivitenin kontrol altında tutulması için gerekli parçaların tesise ulaştırılamadığını açıklamıştı. Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’ya derhal nükleer tesise uluslararası uzmanların girişine izin vermesi çağrısı yapmıştı.

Haberin Devamı

MÜHİMMAT DEPOLADILAR

Rus ordusu Avrupa’nın en büyük nükleer tesisini mühimmat deposu olarak kullanırken Moskova sonunda baskılara boyun eğdi. Tesis çevresinde çatışmaların sürdüğü ve Rus bombardımanı sonucu yaralananların olduğu haberleri tüm dünyanın yüreğini ağzına getirirken Rusya lideri Vladimir Putin, BM yetkililerine nükleer santrali ziyaret etme ve denetleme izni vereceğini açıkladı. BM, kararı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

RUS ASKERLER ZEHİRLENDİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Zaporijya’daki Rus askerlerin zehirlendiği bildirildi. Yapılan incelemelerde çok sayıda askerde botulinum toksini tip B olarak isimlendirilen zehirli maddeye rastlandığı aktarıldı. Açıklamada, Rus askerlerin Ukrayna güçleri tarafından zehirlendiği iddia edildi.

Haberin Devamı
Zelenskiy: Gelecek hafta Ukrayna için çok önemli olacak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın bağımsızlık günü yaklaşırken yayınladığı mesajında, "Gelecek hafta Ukrayna için çok önemli olacak" dedi.

PUTIN VE JINPING EYLÜLDE BULUŞACAK

Batı dünyasına karşı Baltık’tan Ukrayna’ya kadar pek çok alanda hakimiyet mücadelesine giren Rusya’nın doğudaki müttefikleri ile olan temasları artıyor. Kuzey Kore ile birlikte Japonya’yı hedef alan Moskova yeni bir adıma hazırlanıyor. Rus lider Putin’in, Tayvan nedeniyle ABD ile ilişkileri gerilen Çin’in lideri Şi Jinping ile görüşeceği dile getirildi. ABD basınına göre görüşme eylül ayı ortasında Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılacak bölgesel bir zirvede gerçekleşecek.

RUSLARA KIRIM'DA RAHAT YOK

Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’daki askeri üslerine yönelik saldırılar birbiri ardına devam ediyor. Son haftalardaki sabotaj ve saldırıların ardından Rus üslerinde patlama sesleri ve alevler eksik olmazken, Moskova yönetimi bunları mühimmat patlaması gibi kazalara bağlıyor.

DONANMA MERKEZİ

Önceki gün Sivastopol’da yer alan Belbek Hava Üssü’ne saldırı olmuş, Rusya’nın hasar görmediğini iddia ettiği üsten gün boyu dumanlar yükselmişti. Dün de Rusya’nın Karadeniz donanmasının merkezi olan Sivastopol Limanı, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile hedef alındı. Limanda yangın çıktığı görüldü.