Dünya Rusya'nın bir sonraki lideri olabilir! Aşçılıktan devlet başkanlığına...

Rusya'nın bir sonraki lideri olabilir! Aşçılıktan devlet başkanlığına...

Paylaş
Rusya'nın bir sonraki lideri olabilir! Aşçılıktan devlet başkanlığına...

Rus lider Vladimir Putin'in sağlığıyla ilgili spekülasyonlar sürerken olası bir hükümet değişikliğinde ülkenin yeni liderinin kim olacağı merak konusu oldu. Batı medyası Rus lider sonrası başa gelebilecek tek bir kişiye işaret ediyor.

Derleyen: Mine Bozkurt | Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in akıl ve beden sağlığı, Batı medyasının en çok dikkat ettiği konular arasında yer aldı. Rus liderin hükümetteki görevini bırakmasının ardından yerine kimin geçeceği merak konusu oldu. Amerikan New York Post gazetesi, son aylarda birçok müttefikini kaybeden Putin'in yerine geçebilecek tek bir kişiyi işaret ediyor: Yevgeniy Prigojin.

Haberin Devamı

AŞÇILIKTAN SAVAŞ LORDLUĞUNA

Yevgeniy Prigojin, "Putin'in aşçısı" olarak biliniyor. Profesyonel hayatına bir catering şirketinde başlayan Yevgeniy Prigojin, kısa sürede Putin'in yakın çevresinden bir kişi haline geldi. Öyle ki aşçılık bir kenara dursun, Rusya'nın siber savaşçılarının ve çevrimiçi propagandasını yürüten kitlenin arkasında. Ve hatta, Ukrayna'da aktif görevdeki paralı asker grubu Wagner'in de başı. 


'PUTİN'DEN DAHA ZORLU'

Giderek daha cesur bir kişiliğe kavuşan Yevgeniy Prigojin'in lideri olduğu Wagner, Rusya'nın en etkili savaş gücü olarak öne çıkıyor. Putin'in atadığı kilit isimlere karşı sözlü bir savaş veren Prigojin, Rus liderin kendilerini yüzüstü bıraktığına inanan aşırılık yanlılarının ve günden güne halkın desteğini kazanıyor. Bu nedenle bazı kesimler Prigojin'in "Putin'den daha zorlu" olabileceği konusunda endişe duyuyor. Yine de Rus liderin oluşturduğu güç çemberi arasındaki en güçlü halka ve potansiyel bir lider olarak görülüyor. 

Haberin Devamı

Prigojin, Ukrayna'daki başarısız savaş taktikleri  nedeniyle Kremlin'in askeri liderlerine açıkça saldırıyor. Foreign Policy dergisine konuşan muhalif isim Lyubov Sobol, "Putin'den sonra çok fazla siyasi kargaşa olacak. Ancak bilindik bir ismin, medyanın ve takipçilerin kaynaklarına sahip olmak faydalı olacaktır" diyor. 

WAGNER, GERASİMOV'U SUÇLUYOR

Prigojin bir yandan da Putin'in Rusya'nın en modern tanklarını, füze ve saldırı uçaklarını vermesine rağmen, Ukrayna'daki paralı askerlerin Bakhmut şehrini ele geçirmedeki başarısızlıklarının hesabını veriyor. Bozguna uğrayan Wagner askerlerinin Putin tarafından atanan Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u suçladığı videolar, Rus sosyal medyasında dönmeye başladı. Askerler zayıf taktik, cephane ve ekipman eksikliği nedeniyle Gerasimov'u suçluyor. 

Öte yandan, eğer Putin başkanlığı bırakırsa, Gerasimov seçime girmek için çaba harcayabilir. Bu da onu Prigojin'in hedefi yapıyor. Peki Prigojin gerçekten Putin'in yerine geçerse, neler olabilir?

İDEAL KONUMDA

CIA başkanı Bill Burns nisan ayında verdiği demeçte Putin'in danışman çevresinin azaldığını belirtmişti. Putin'in eski destekçileri gizemli bir şekilde suikaste kurban giderken ya da kendi kabuklarına çekilirken Prigojin'in etkisi giderek artıyor gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Görevden alınan Rus insan hakları konseyi üyesi Ekaterina Vinokurova, Wall Street Journal'a "Putin'in etrafındaki insanlar kendilerini koruyor. Başkanı üzmemeleri gerektiğine dair derin bir inançları var" dedi.
Putin'in eski muhafızları ve Prigojin'in aşırı milliyetçileri giderek daha fazla anlaşmazlığa düşüyor. Ve bunu halka açıklamaktan korkmuyorlar. Putin'in "savaşı tam olarak desteklemeyenlere odaklandığını" öne sürdüğü iddia ediliyor. Bu da Prigojin'i ideal bir konuma getiriyor.

2016 ABD SEÇİMLERİNDE PARMAĞI VAR

Prigojin, catering işinin yanı sıra 2016 ABD Başkanlık Seçimleri'ni etkileme girişiminde bulunan internet ağı İnternet Araştırma Ajansı'nın da arkasındaki isim. Ajas Prigojin için hem ülke içinde hem de dışında güçlü bir propaganda aracı. Ancak Wagner Paralı Asker Grubu üzerindeki kontrolü, ona gelecekteki herhangi bir güç mücadelesinde daha avantajlı hale getiriyor. 

Haberin Devamı

KREMLİN'E GÖRE WAGNER YOK

Öte yandan, Kremlin'e göre Wagner diye bir oluşum yok. Çünkü Rus vatandaşlarının özel askeri grupları yönetmesi yasa dışı. Ancak Wagner'in merkez ofisi Moskova'daki sarayın önemli bir bölümünü işgal ediyor. 
Şimdilik Batı medyası Putin'den sonra başa gelebilecek lidere gözünü dikmiş olsa da Kremlin, Rus liderin sağlığının yerinde olduğu konusunda açıklama yapmaya devam ediyor.