Dünya Savaşın yalnız kadınları

Savaşın yalnız kadınları

Paylaş
Savaşın yalnız kadınları

Rus işgali nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Ukraynalı kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne, savaştan kurtardıkları çocukları ve yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile giriyor. Geride eşlerini, erkek kardeşlerini, babalarını bırakan kadınları, yapayalnız başka bir ülkede zorlu bir hayat bekliyor.

Rus saldırılarının 12 gündür yerleşim yerlerini hedef almasının ardından evlerini terk eden sivil sayısında hızlı bir artış yaşanıyor. Şu an 1.7 milyonu aşan komşu ülkelere göç sayısı, BM’ye göre 5 milyon kişiyi bulacak. Bu, Avrupa’da 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük göç dalgası. Göç edenlerin büyük kısmı ise kadınlar ve çocuklar. 18 ve 60 yaş arasındaki erkeklerin silah altına alındığı ve ülkeyi terk etmelerinin yasak olduğu Ukrayna’da, kadınlar en zor 8 Mart’ı yaşıyor.

Haberin Devamı

80 BiNi DOĞURACAK

BM’ye göre sınırı geçenlerin 500 bini çocuk, kadınların 80 bini ise önümüzdeki 3 ay içinde doğum yapacak. Öte yandan savaş koşullarında sınıra ulaşan kadın ve genç kızları bekleyen en büyük tehlike, taciz, tecavüz olayları ile uluslararası seks mafyası. Nüfusun yüzde 54’ünü kadınların oluşturduğu Ukrayna’da, kadınların yüzde 60’ı lise ve üniversite eğitimli olup iş gücüne katkısı (Yüzde 47.4) nerdeyse erkeklerle eşitti. Ama gel gör ki o kadınlar için savaş daha yeni başlıyor.

Sadece Polonya'nın Medyka sınır kapısından 12 günde 885 bin Ukraynalı geçti. Kadınlar, bebekler ve çocuklar battaniyelere sarılı halde gümrükten geçmek için sırada en az 24 saat bekliyor.

Ukrayna ordusunun yüzde 20'si kadın askerlerden oluşuyor. Irpin'de askerler, Kiev'den yaya olarak kaçan ve yürümekten takati kalmayan sivillerin tahliyesine yardım ediyor.

Haberin Devamı

Sınır kapıları ve geçici konaklama merkezleri, bebekleri ile tek başına kalan, evinden olmuş, kocası savaşa gitmiş çaresiz annelerle dolu.

Rus işgalinden kaçan 85 yaşındaki Ukraynalı Nellya Nahorna, Romanya'daki geçici mülteci merkezinde.

'KORKUNÇ GERÇEĞİ DÜNYAYA DUYURUN'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska, Instagram’dan Rus saldırısında ölen Ukraynalı çocukların fotoğraflarını paylaştı. Zelenska “Rusya çocuklarımızı bilinçli ve alaycı bir şekilde öldürüyor. Şimdiye kadar en az 38 çocuk öldü. Bu rakam şu anda şehirlerimiz bombalanırken artıyor. Rus birliklerini insani koridorlara izin vermeye ikna etmek için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor? Dünyadaki tüm tarafsız medyaya sesleniyorum. Şu korkunç gerçeği duyurun: Rus işgalciler Ukraynalı çocukları öldürüyor” ifadelerini kullandı.