Eğitim - Kariyer Karekök Nasıl Bulunur? Karekök Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Karekök Nasıl Bulunur? Karekök Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Paylaş
Karekök Nasıl Bulunur? Karekök Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Matematikte en çok kullanılan terimler ya da formüller içerisinde karekök gelir. Özellikle karekökün nasıl dışına çıkacağı önemlidir. Çünkü böylece karekökten kurtulan sayılar tam veya doğal sayı olarak değerlendirilir. Bu bağlamda karekökten bir sayıyı kurtarmak için o sayının karesinin elde edilmesi gerekir. Karekök nasıl bulunur? Karekök hesaplama formülü ve örnekleri hakkında merak edilenler.

Karekök hesaplaması yaparken özellikle sayının dışarıya tam olarak çıkması çok önemlidir. Tabii bunun gerçekleşebilmesi için ise karekök içerisindeki olan sayının durumu öne çıkar. Karekök içerisinde yer alan sayı kendi karesine ayrılarak, daha sonra kök dışına çıkarılır. Elbette bu durum tam sayı ya da doğal sayı olmadan da yine virgüllü şekilde de dışarı çıkabilir.

Haberin Devamı

Karekök Nasıl Bulunur?

Matematikteki birçok farklı işlemde genelde karekök kullanılır. Çoğunda karekök verilir ve bu işlem üzerinden çalışmaların yapılması istenir. Bu doğrultuda bir karekök nasıl bulunur sorusu için bir sayının karesi öne çıkmaktadır. Yani bir karekök içerisindeki bir sayının tam olarak karesi var ise dışarı yine tam sayı şeklinde çıkar.

Örneğin 16 sayısı ele alındığında, kök içerisindeki 16 sayısı 4 x 4 olarak ifade edilmektedir. Bu da aynı zamanda 4² biçiminde ele alınır. Böylece bu sayı dışarı sadece 4 olarak çıkmaktadır. Yapılan bu işlemler birçok farklı sayı üzerinden değerlendirilmektedir.

Ancak matematikte bir sayının bu şekilde karesi yok ise, o zaman dışarı virgül şeklinde çıkmaktadır. Tabii aynı zamanda negatif ya da pozitif olmasına bağlı şekilde dışarı karekök olarak yine pozitif çıkacağını söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Karekök Hesaplama Formülü ve Örnekleri

Söz konusu karekök hesaplama olduğu zaman belirli bir formül üzerinden ele alınmaz. Bu durum özellikle kök içerisinde yapılacak bazı işlemler ile birlikte gerçekleşmektedir. Tabii aynı zamanda bunu formüler bazda da harf üzerinden söylemek mümkün. Bu doğrultuda karekök hesaplama için şu şekilde bir formül kullanılabilir;

Karekök işlemi = √ a² = a

Bu şekilde yukarıda olduğu gibi karekök üzerinden işlem gerçekleşir ve sonuç bulunur. Bu durum aynı zamanda bir rakam üzerinden de değerlendirilerek işlem haline getirilebilir.

Karekök işlemi = √ 25 = √ 5² = 5

Görüldüğü gibi kök içerisindeki 25 sayısı öncelikli 5'in karesi olarak değerlendirilir. Daha sonra kök dışına 5 şeklinde çıkmaktadır. Bu şekilde özellikle tam sayı olarak sonuç ortaya çıkaran karekök içerisindeki sayılar bu şekilde kolaylıkla çıkarılabilir. Elbette virgül şeklinde de yine çıkma durumu kullanılabilir. Sonuç olarak her şekilde sayı karekökten çıkar.