Eğitim - Kariyer Karenin Alanı Nasıl Bulunur? Karenin Alanı Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Karenin Alanı Nasıl Bulunur? Karenin Alanı Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Paylaş
Karenin Alanı Nasıl Bulunur? Karenin Alanı Hesaplama Formulü Ve Örnekleri...

Geometride en kolay bulunan formüller içerisinde karenin alanı yer almaktadır. Kareye Sonuçta bir dik üçgen olduğu için bütün farklı kenarları üzerinden kolayca işlem yapılır. Bu kapsamda iki kenara çarparak sonuca ulaşılabilir. Ya da bir kenarın karesi biçiminde öne çıkar. Karenin alanı nasıl bulunur? Karenin alanı hesaplama formülü ve örneklerini detayları ile derledik.

Dört kenarı birbirine eşit olan geometrik şekil kare olarak ifade edilmektedir. Özellikle de çevresi ile beraber kenar uzunluğu ya da alanı oldukça fazla işlenen geometri şekilleri içerisinde yer alır. Genelde bir kenarını bilmek suretiyle kolay biçimde karenin alanını hesaplamak mümkündür. Özellikle sadece geometri değil aynı zamanda birçok farklı matematik işlemi konusunda da karenin alanı önemli kolaylıklar sağlar. Bir kare içerisindeki üçgenin alanını da yine kare alanını bulmak suretiyle elde etmek mümkün olur.

Haberin Devamı

Karenin Alanı Nasıl Bulunur?

Kare her bir kenarı birbirine eşit olması ile beraber ortaya çıkan bir şekildir. Aynı zamanda tüm köşegenleri 90 derece olması eşliğinde dik açıya sahiptir. Bu bağlamda karenin alanı farklı biçimlerde ele alınmak suretiyle bulunabilir. Bu doğrultuda özellikle bir kenar uzunluğunun karesi alınmak üzere kolayca kare alanını bulmak mümkündür.

Genelde birçok farklı matematik işlemi ile değişik geometrik formüllerde bu şekilde karenin alanı elde edilir. Elbette çevre uzunluğunu bilerek de yine buna uygun formül kapsamında hesaplama yapmak mümkündür. Çünkü karenin çevresi kenar uzunluğunun 4 katıdır. Böylece çevre uzunluğu üzerinden kenar uzunluğu bulunarak kare alan hesaplaması yapılabilir.

Karenin Alanı Hesaplama Formülü ve Örnekleri

Haberin Devamı

Karenin alanını hesaplamak için belli bir formül bulunur. Aslında bakılırsa bu formülü kağıdı dökerek işlem yapmaya gerek yoktur. Çünkü sabit olması ile birlikte oldukça kolay şekilde ifade edilebilir. Bu doğrultuda bir karenin alan hesaplamasını yapabilmek için sadece bir kenar uzunluğunu bilmek yeterlidir. Örneğin bir karenin bir kenar uzunluğu ‘a’ olsun. Böylece şu formül üzerinden kolayca işlem yapılabilir;

Karenin alanı = a²

Bu şekilde yukarıda verilen kolay formül ile birlikte hemen kare alanını bulma şansı elde edebilir. Eğer karenin çevresi biliniyor ve kenar uzunluğu bilinmiyorsa, buradan yola çıkarak da kenar uzunluğunu hesaplamak mümkündür. Çünkü karenin çevre uzunluğu bir kenarın 4 katıdır.

Buradan yola çıkarak dörde bölmek suretiyle karenin bir kenar uzunluğu bulunur. Daha sonra da kenar uzunluğunun karesi alınmak suretiyle kolay biçimde alan hesaplaması yapılabilir. Oralardan yola çıkarak kenar uzunlukları, kare alanı ve çevresi gibi birçok sonucu bulmak mümkündür.