Ekonomi 5 ilde 'yeşil kentsel dönüşüm' başlıyor! 2.5 milyon lira düşük faizli kredi

5 ilde 'yeşil kentsel dönüşüm' başlıyor! 2.5 milyon lira düşük faizli kredi

Paylaş
5 ilde 'yeşil kentsel dönüşüm' başlıyor! 2.5 milyon lira düşük faizli kredi

Türkiye’de şehirlerin depreme hazırlanması için kentsel dönüşüm seferberliği yürütülüyor. Dönüşümün hızlanabilmesi için Yarısı Bizden, Yerinde Dönüşüm kampanyalarının yanı sıra kira yardımı, faiz destekli kredi, harçlardan muafiyet gibi birçok destek de sağlanıyor.

Bu desteklere bir yenisi daha eklendi. Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma ile ‘İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’ kapsamında 2.5 milyon lira kredi sağlanacak.

Haberin Devamı

PİLOT İL İZMİR OLDU

Projenin detaylarını açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Dünya Bankası ile imzaladığımız bir anlaşmayı hayata geçiriyor; İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ’ın kentsel dönüşümüne büyük bir katkı sunacak olan projeyi başlatıyoruz. Amacımız, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek ve şehirlerimizi afetlere dirençli hale getirmek. 5 ilimizi kapsayan projede pilot ilimiz ise İzmir’dir” dedi.

0.69 ORAN-180 AY VADE

Projenin şartları şöyle:

2.5 milyon TL’ye varan kredi desteği verilecek.

Kredi, aylık yüzde 0.69 faiz ve 180 ay vadeyle verilecek.

Başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlara; şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi sağlanacak.

Haberin Devamı

A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi uygulanacak.

Ödemeler, inşaat ilerleme seviyesine bağlı olarak yapılacak.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN PLANDA

Bu 5 şehirde riskli yapıların dönüştürülmesinde enerji verimliliğinin esas olacağını ifade eden Özhaseki, “Proje kapsamında iklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve iş yeri yapımı için hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkânı sunacağız. Projeyle 5 ilimizin dönüşümünde büyük bir adım atmış olacağız. Hedefimiz, İzmir’i, İstanbul’u ve tüm Türkiye’yi, başta iklim değişikliği olmak üzere deprem, sel ve heyelan gibi bütün afetlere karşı dayanıklı hale getirmektir” diye konuştu.