Ekonomi Altın için dikkat çeken uyarı: Rekor öncesi alım fırsatı bekleniyor!

Altın için dikkat çeken uyarı: Rekor öncesi alım fırsatı bekleniyor!

Paylaş
Altın için dikkat çeken uyarı: Rekor öncesi alım fırsatı bekleniyor!

Altın fiyatlarında peş peşe meydana gelen rekorların ardından altının varacağı son nokta yatırımcılar açısından merak konusu oldu. Düğün sezonu öncesi rekorlar kıran altının yaz aylarında varacağı seviye merak konusu oldu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş rekor sonrası altında beklenen düşüş seviyesi için tarih verdi. İşte İslam Memiş’in posta.com.tr’ye özel açıklamaları…

İpek ALEMDAR GÖDE / posta.com.tr - Gram altın fiyatlarında son günlerde peş peşe gelen rekorlar yatırımcının gözünü piyasalara çevirdi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altında beklenen gelişmeleri ve dikkat çeken tarihleri aktardı.

Haberin Devamı

Altında yükselişin devam edeceğini dile getiren Memiş, “Yılın ilk çeyreğinde gram altın TL fiyatı 1114 TL seviyesinden 1285 TL’ye kadar yükseldi. Gram başına yaklaşık 171 TL’lik bir artış söz konusu. Ons altında 1873 dolar seviyesinden 2028 dolar seviyesine çıktı. Burada da yüzde 15’lik bir artış söz konusu. Küresel piyasalardaki belirsizlikler, bankaların iflas açıklamaları, merkez bankalarının faiz kararları gibi etkenler yükselişleri etkiledi. Son günlerde altın fiyatları rekor tazelemeye devam ediyor. Ama ekranlarda vatandaşlar gram altını 1255 TL seviyelerinde görüyorlar.

Çünkü serbest piyasada ortalama 30 TL’lik bir makas aralığı olabiliyor. Bu makas aralığına vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Altın fiyatlarındaki yükselişi görenler hemen elindeki altını satıp kar etmek istiyor. Düşünce tekrar yerine koymak tercihi ile. Ama ben bu fikre katılmıyorum çünkü bu makas aralıkları yatırımcılara kısa sürede bir fırsat vermeyecektir. O yüzden elinde altın olan yatırımcılar beklemeli. Haziran ayından sonra 1450-1550 TL seviyelerinde görülebilir” dedi.

Haberin Devamı

FAİZ KARARLARI PİYASAYI ETKİLEYECEK

Önümüzdeki günlerde merkez bankalarının faiz kararının piyasaları etkileyeceğini belirten Memiş, “Son günlerde yaşanan bu yükseliş aslında piyasalar için beklenen bir yükseliş oldu. Yılın ilk çeyreğinde 1280 TL seviyeleri bekleniyordu. Bugün de bu seviyeler görülmüş oldu. Önümüzdeki günlerde de merkez bankalarının açıklayacakları faiz kararları piyasaları etkileyecektir. ABD Merkez Bankası’ndan mayıs ayı sonra 25 baz puan faiz artırımı bekliyorum. Ancak merkez bankaları faiz artırımı kararlarını tekrar sonlandırabilir. İlerleyen günlerde netleşecek bir durum diyebiliriz. Çünkü piyasalarda sıkıntılı süreçler hakim o yüzden bankaların çok fazla faiz artırımına gideceğini düşünmüyorum. ABD’deki iflaslar farklı banka ve ülkelere sıçrayabilir. O yüzden 2023 yılı mayıs itibari ile bankaların faiz artırım kararları sonlanmış olacaktır. Faiz artırımı olmazsa bu durumdan altın pozitif yönde etkilenir. 2300 dolar seviyesine kadar bir yükseliş öngörülüyor. Merkez bankalarının alımları da bu nokta hızlanacaktır. Bu da altın piyasasına pozitif bir katkı sağlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÖNEMSEL BEKLENTİLER SONA ERDİ

2020 yılı öncesindeki gibi altın alım satım dönemlerinin artık olmadığını belirten Memiş, “Altında spesifik dönemlerde meydana gelen alış ve satış zamanları 2020 yılı itibari ile sona erdi diyebiliriz. Yeni dünya düzeninde dönemsel etkiler söz konusu değil. Ciddi bir belirsizlik ve kaos hakim. Dönemsel beklentiler artık yerini belirsizliğe bıraktı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

YATIRIMCILAR ACELE ETMEMELİ

Yatırımcıların alım satım için acele etmemesi gerektiğine dikkat çeken Memiş, “Şu an için altın almak isteyenlerin biraz beklemesi lazım diyebiliriz. Bu konuda acele etmemeleri gerekiyor. 1960 dolar seviyesini görebiliriz ilerleyen günlerde. Nisan ayı içinde kar amaçlı satışlardan kaynaklı bir düşüş bekleniyor. Ancak bu düşüş yerini Haziran ayı sonrasında yükselişe bırakacaktır. Ekranlarda rekor öncesi dönemlere dönüş olabilir ancak ekranlarda vatandaşa yansıyan kısımda 1230 TL’nin altını göremeyebiliriz. Elinde altın olan yatırımcılar elinde tutmaya devam etmeli. Korku ve panikle işlem yapmamak gerekiyor. Haziran ayından sonra işler biraz daha zorlaşacaktır. Herkes sahip olduğu pozisyonu korumalı” dedi.

Haberin Devamı