Ekonomi Asgari ücret toplantısı ne zaman? Asgari ücretin üçüncü toplantısı ayın kaçında hangi gün? 2023 asgari ücreti ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret toplantısı ne zaman? Asgari ücretin üçüncü toplantısı ayın kaçında hangi gün? 2023 asgari ücreti ne zaman açıklanacak?

Paylaş
Asgari ücret toplantısı ne zaman? Asgari ücretin üçüncü toplantısı ayın kaçında hangi gün? 2023 asgari ücreti ne zaman açıklanacak?

Asgari ücret toplantıları 7 Aralık itibariyle başladı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını ise 14 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen 2. toplantının ardından açıklamalarda bulunan sendika temsilcileri taleplerini dile getirdiklerini belirtirken, sonraki toplantılarda rakam konuşulmaya başlanacağını kaydetti. Peki, asgari ücretin üçüncü toplantısı ayın kaçında hangi gün? İşte detaylar…

Milyonlarca çalışan ve çalışan yakınının gözü asgari ücret toplantısından çıkacak sonuçlara çevrilmiş durumda. 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücret zammı, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarında belli olacak. İlk iki toplantı geride kaldı. Aralık ayının ikinci yarısına girilirken, ‘Asgari ücretin üçüncü toplantısı ayın kaçında hangi gün?’ ve ‘2023 asgari ücreti ne zaman açıklanacak?’ araştırmaları da hız kazandı…i

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETİN ÜÇÜNCÜ TOPLANTISI AYIN KAÇINDA HANGİ GÜN?

2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için yapılacak 3. toplantı 20 Aralık 2022 Salı saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşecek.

İKİNCİ TOPLANTININ SONUCU NEDİR?

Asgari ücret için ilk toplantı 7 Aralık’ta gerçekleşmişti. 14 Aralık’ta yapılan son toplantının ardından TİSK ve Türk-İş açıklama yaptı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, "Daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücret işveren desteği bu yıl masada, talebimizi yeniledik" ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise “Rakam konuşulmadı, artık herhalde son toplantıda konuşuruz. Bundan sonraki toplantı son mu olur bilmiyorum ama artık yavaş yavaş rakam konuşulacaktır. Bizim istediğimiz verilerin bir kısmı geldi bir kısmını alacağız. ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET İÇİN KAÇ TOPLANTI YAPILIYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Ancak tarafların anlaşması halinde asgari ücret görüşmeleri 3. Seferde de sonlanabiliyor.

2023 ASGARİ ÜCRETİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret için taraflar karşılıklı olarak taleplerini bildirdikten sonra bir uzlaşma zemininde buluşulması halinde asgari ücret açıklanabiliyor. Teamül gereği en fazla dört sefer yapılan toplantılarda anlaşma sağlanırsa üç toplantının ardından asgari ücret açıklanabiliyor. Bu kapsamda asgari ücretin en erken 3. Toplantının yapıldığı gün yani 20 Aralık’ta açıklanma ihtimali bulunuyor. Anlaşma sağlanamaz ise 4. toplantı beklenecek.