Ekonomi Bakan Bilgin duyurdu! Asgari ücrette yeni gelişme

Bakan Bilgin duyurdu! Asgari ücrette yeni gelişme

Paylaş
Bakan Bilgin duyurdu! Asgari ücrette yeni gelişme

Asgari ücret zammı için 3. toplantı 20 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Milyonlarca kişiyi etkileyen asgari ücretin ne zaman açıklanacağı ve ne kadar olacağı konusu merak edilirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önemli bir açıklamada bulundu...

2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için 14 Aralık'ta yapılan ikinci görüşmenin ardından 3. toplantı için 20 Aralık tarihi verilmişti.

Haberin Devamı

İKİNCİ TOPLANTININ SONUCU NEDİR?

Asgari ücret için ilk toplantı 7 Aralık’ta gerçekleşmişti. 14 Aralık’ta yapılan son toplantının ardından TİSK ve Türk-İş açıklama yaptı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, "Daha önceki yıllarda olduğu gibi asgari ücret işveren desteği bu yıl masada, talebimizi yeniledik" ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise “Rakam konuşulmadı, artık herhalde son toplantıda konuşuruz. Bundan sonraki toplantı son mu olur bilmiyorum ama artık yavaş yavaş rakam konuşulacaktır. Bizim istediğimiz verilerin bir kısmı geldi bir kısmını alacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin’den EYT açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin ay sonuna kadar meclis intikal ettirileceğini açıkladı.

AÇLIK SINIRINA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

Türk-İş daha önce 7 bin 785 liralık açlık sınırına dikkat çekmiş ve bunun pazarlıkta kırmızı çizgileri olduğunu bildirmişti. Pazarlığın bu tutarın üzerinde sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET İÇİN KAÇ TOPLANTI YAPILIYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Ancak tarafların anlaşması halinde asgari ücret görüşmeleri 3. seferde de sonlanabiliyor.

YÜZDE 40-50 ARASI ÖNE ÇIKIYOR

Çalışma Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yaptırdığı ankette de ortak asgari ücret beklentisi 7 bin 845 lira olmuştu. Enflasyonun 2023’te yüzde 40 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Zammın da yüzde 40-50 arasında gerçekleşmesi ihtimali öne çıkıyor.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETTE YENİ GELİŞME!

Salı günü saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşecek toplantı ile ilgili Bakan Vedat Bilgin'den flaş bir açıklama geldi. Bakan Bilgin, tarafların salı günü anlaşmaya varacağını duyurdu.