Ekonomi Bir başarı öyküsü: NORM CIVATA

Bir başarı öyküsü: NORM CIVATA

Paylaş
Bir başarı öyküsü: NORM CIVATA

Bir başarı öyküsü: NORM CIVATA

Cıvata sektöründe Avrupa’nın dört büyük şirketi arasında yer alan Norm Cıvata, otomotiv sanayinin yanında savunma sanayisi için de hazırlık yapıyor. Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Uysal, yerli üretim projelerini takip ettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Nedim Uysal, 1973 yılında İzmir’de kurulan, Türkiye’nin en büyük bağlantı elemanları üretici ve ihracatçısı olan firmanın yıllık 45 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’de Fiat-Tofaş, Ford Otosan, Oyak Renault, Mercedes Benz Türk, Türk Traktör, Isuzu, Karsan, Otokar ve BMC’ye, İsveç’te Volvo ve Scania’ya, Almanya’da VW, Audi, BMW ve Porsche’ye, Fransa’da PSA ve Renault’ya hizmet verdiklerini, Ford Motor Company’nin ise global tedarikçisi olduklarını belirten Uysal, krizi işçi çıkarmadan atlatmayı başardıklarını, şu günlerde ise tam kapasite çalıştıklarını belirtti.

Taleplere yetişebilmek için bayramda tatil yapmadan çalıştıklarını dile getiren Uysal, üretimin geçen yıla göre yüzde 25-30 oranında arttığını ifade etti.

Haberin Devamı

Gelecek dönemde kapasiteden çok verimlilik ve kaliteyi artırmak üzere yatırım yapma kararı aldıklarını, hızla gelişen Türk savunma sanayisine de üretim yapmak istediklerini ifade eden Uysal, şunları söyledi:

"Savunma sanayisine de girmeye çalışıyoruz. Savunma sanayisindeki işlerin çoğu Ankara’daki ihalelerle alınıyor. Biz mal verdiğimiz firmalarla rakip olmak istemediğimiz için bu ihalelere girmiyoruz. Bu ihalelere giren bazı firmalar bizlerle temasa geçtiler. Savunma sanayisi için neler yapabileceğimizi planladık, katalog hazırladık ve fiyatlar verdik.

Biz ağırlıklı olarak otomotiv sanayisi için üretim yapıyorduk. Savunma sanayisi şu ana kadar ciddi bir alım yapmıyordu. Eskiden gıda dışında pek alımları yoktu. Hükümetin aldığı kararlarla dahilde alımlara artık önem veriyorlar. Yeni projeler var. Bunlar heyecan verici. Bunların içinde bulunmak istiyoruz.

Ben buradan Fransa’ya mal veriyorum. Fransa’da demiryolları için yapılan makineler ve Fransız ordusunun kullandığı tankların üretiminde kullanılıyor. O tanklar şimdi Türkiye’ye de geldi. Neden burada üretmeyelim?"

-ÖRNEK OKUL-

Uysal, üretim faaliyetinin yanında bir kaç yıl önce Türk-Alman Birliği’nin bir projesinde görerek uygulamaya karar verdiği çırak eğitim programının kendisine gurur veren bir seviyeye geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bir kaç yıl önce Karşıyaka’da sokak çocuklarının topluma kazandırılması için yapılan projede elde edilen başarıyı gördükten sonra Almanya’da uygulanan bir modelle bir okul oluşturma fikrini ortaya attığını, Milli Eğitim Bakanlığı ile temasa geçtiğini ve onlardan da destek aldığını söyleyen Uysal, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Norm Cıvata Mesleki Eğitim Merkezi’nin şu anda benzeri okullar için model haline geldiğini ifade etti.

Ailelerinin durumu iyi olmadığı için eğitimine devam edemeyen 75 kişinin eğitim gördüğü okulda öğrencilerin 2 gün teorik ders aldığını, kalan günlerdeyse çalışıp maaş aldıkları tesislerde uygulamalı eğitim gördüklerini ifade eden Uysal, okuldan mezun olan öğrencilerin tamamının iş sahibi olduğunu kaydetti.

Mezun olan bir öğrencilerinin şu anda üniversite sınavına hazırlandığını dile getiren Uysal, şu bilgileri verdi:
"Öğrencilerle bire bir ilgileniyoruz. Kıyafet gibi eksiklerinin yanında eğitime ihtiyaç duydukları farklı alanları da tespit etmeye çalışıyoruz. Örneğin sigara içen öğrenciler için sigarayı bıraktırma dersi ve tüm öğrenciler için psikolojik destek dersleri koyduk. Bölge içindeki fabrikalardan gönüllü mühendisler bilgisayar dersleri vermeye başladı. Model çok başarılı oldu. Geçen yıl bağlı bulunduğumuz Altındağ Çıraklık Okulu, bizim okulumuz sayesinde ülke çapında birinci oldu. Bu yıl okulumuza İAOSB’deki fabrikalardan işe alınmak üzere 43 öğrenci talebi geldi. Okula girmek için de bu yıl 100’ü aşkın öğrenciden talep aldık. Ancak 22’sine yanıt verebildik."

Haberin Devamı

Benzeri eğitim kurumları oluşturmak isteyen kişilerin bu okulu incelediğini ifade eden Uysal, yeni okulların kurulmasına destek olacağını ifade etti. Uysal, bundan sonraki dönemde farklı sosyal sorumluluk projeleri üzerinde de çalışma yapacağını sözlerine ekledi.

Tolga Albay / AA