Ekonomi Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? Enflasyon farkıyla emekli zammı ne kadar çıktı?

Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? Enflasyon farkıyla emekli zammı ne kadar çıktı?

Paylaş
Memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? Enflasyon farkıyla emekli zammı ne kadar çıktı?

Memur ve emekliye yapılacak zam, enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belli olmaya başladı. 2021 yılında imzalanan toplu sözleşmeye göre 2023 yılının ilk 6 ayı için yüzde 8 zammın yanı sıra Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon farkı da memur ve emekli maaşlarına zam olarak yansıtılacak. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarının enflasyon rakamlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla 4 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı. Böylelikle enflasyon farkıyla emekli zammına ilişkin ilk rakamlar belli oldu. Peki, memur ve emekliye ne kadar zam yapılacak? İşte ayrıntılar…

Memur ve emekliye yapılacak zam milyonlar tarafından beklenirken, ekim ayı enflasyon rakamları 3 Kasım Perşembe günü açıklandı. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre ekim ayı enflasyonu aylık yüzde 3,54 oranında artış gösterdi. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı verilerine göre enflasyon yüzde 7,06’ya ulaşmıştı. Ekim ayı enflasyonunun açıklanmasıyla 2023 yılında memur ve emekliye yapılacak zam da şekillenmeye başladı…

Haberin Devamı

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam için imzalar 2021 Haziran ayında atıldı. Memur sendikaları ve hükümet tarafından anlaşmaya varılan 6. Dönem toplu sözleşmesine göre 2023 yılının ocak-haziran aylarını kapsayan ilk yarısı için yüzde 8 oranında zam yapılacak. Aynı zamanda 2022 temmuz-aralık döneminde enflasyon oranının yüzde 7’yi geçmesi durumunda aradaki fark memur ve emekli maaşlarına zam olarak yansıtılacak. Bu durumda her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri büyük önem taşıyor.

ENFLASYON FARKIYLA EMEKLİ ZAMMI NE KADAR ÇIKTI?

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre aylık enflasyon temmuz ayında yüzde 2,37, ağustos ayında 1,46, eylül ayında ise yüzde 3,08 olarak tespit edildi.

Buna göre bu üç ayın enflasyon rakamları yüzde 7,06’ya ulaştı. Toplu sözleşmede yer alan yüzde 7’lik enflasyon rakamına erişilmiş oldu. Böylelikle ekim kasım ve aralık aylarında açıklanacak her enflasyon oranı direkt zam olarak hesaplanmaya başlanacaktı. 3 Kasım itibariyle ekim ayı enflasyonu açıklandı. Ekim ayında da enflasyon yüzde 3,54 çıktı.

Haberin Devamı

Tüm bu verilere bakıldığında memur ve emekli maaşlarına hali hazırda yapılacak yüzde 8 zammın üzerinde eklenecek enflasyon farkı ile birlikte emekli sandığı emeklilerine yüzde 11,84, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 10,84 oranında bir zam oluştu.

Memur ve emekli maaş zammı için nihai rakamlar 5 Aralık Pazartesi günü açıklanacak kasım ayı enflasyon verileri ve 3 Ocak Salı günü açıklanacak aralık ayı enflasyon verileri ile belli olacak.