Ekonomi Merkez'den TL mevduat hamlesi

Merkez'den TL mevduat hamlesi

Paylaş
Merkez'den TL mevduat hamlesi

Merkez Bankası, Türk Lirası’nı (TL) desteklemeye yönelik adımlar atmaya devam ediyor.

Merkez’in son dönemde attığı adımlar sonrasında TL’ye geçişler hızlandı. 17 Kasım itibarıyla, 12 hafta içerisinde, Türk Lirası mevduatlar 1.7 trilyon lira artarken, kur korumalı mevduat (KKM) 601 milyar lira ve döviz cinsi mevduat da yaklaşık 3 milyar dolar geriledi.

Haberin Devamı

DÜŞÜK FAİZ ADIMI

Merkez’in yeni adımları dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek. Ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faizinin yüzde 85’inden daha düşük olamayacak. Bu adımla, kur korumalı mevduata (KKM) verilen faiz azaltılırken, TL mevduat hesapları desteklenmiş olacak.

FARK BANKADAN

Politika faizinden düşük faiz verilen KKM hesaplarında, kur farkının ödenecek faizden yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkı banka karşılayacak. Kur farkı politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olursa, tutarın, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmını banka, üzerindeki kısmı ise Merkez Bankası verecek.

Haberin Devamı

TARİH DEĞİŞTİ

Alınan diğer kararlar şöyle:

Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 30 Kasım 2023, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan dolar, Euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri ile altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirası’na çevrilecek.

Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 40.75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 41.75 olarak tespit edildi.