Ekonomi Yılın en iyi konut satışı 'Seçim'le geldi

Yılın en iyi konut satışı 'Seçim'le geldi

Paylaş
Yılın en iyi konut satışı 'Seçim'le geldi

Konut satışları, son 4 aydır yıllık bazda geriliyor. Ancak iki turlu seçimlerin yapıldığı mayıs ayında ‘seçimden sonra fiyatlar artacak’ beklentisiyle önemli bir toparlanma yaşandı.

Meltem Kara-POSTA Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mayısta Türkiye genelinde 113 bin 276 konut satıldı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.7 azalmaya işaret etse de nisan ayına göre yüzde 32 artış oldu ve bu yılın en iyi seviyesi görüldü. Konut satışları ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.3 azalışla 482 bin 143 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

‘YENİ EVİM’LE PAY ARTIYOR

Son dönemde konut kredilerine ulaşım zorlaşsa da sıfır konutlar için geçerli olan ‘Yeni Evim’ kampanyasının etkisiyle kredili satış da yılın en iyi seviyesine çıktı. Mayısta yıllık yüzde 6.3 düşüş olsa da 27 bin 476 adetle kredili satışta son 11 ayın en yüksek satışına ulaşıldı. Toplam konut satışları içinde kredilinin payı yüzde 24.3’e çıktı. Geçtiğimiz aylarda bu oran yüzde 15’lere kadar gerileyip dibi görmüştü. Öte yandan sıfır konut satışları da yılın en yüksek seviyesini gördü ve 34 bin 413’e ulaştı. Mayısta kredili satışların 9 bin 249’u; ocak-mayıs dönemindeki kredili satışların ise 34 bin 801’i sıfır konut olarak gerçekleşti.

 

 

YABANCIDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.9 azalarak 3 bin 167 oldu. Mayısta toplam konut satışları içinde yabancılara konut satışının payı yüzde 2.8’e kadar geriledi. Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 1245 konut satışı ile Antalya aldı. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya vatandaşlarına yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37.8 azalışla 16 bin 650 oldu. 

Haberin Devamı