Erdemli Erdemli Belediyesi GES, yıllık 1 milyon 500 bin kW elektrik üretecek

Erdemli Belediyesi GES, yıllık 1 milyon 500 bin kW elektrik üretecek

Paylaş
Erdemli Belediyesi GES, yıllık 1 milyon 500 bin kW elektrik üretecek

Erdemli Belediyesi GES, yıllık 1 milyon 500 bin kW elektrik üretecek

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA) - MERSİN'de Erdemli Belediyesi tarafından hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santral (GES) Projesi ile yılda ortalama 1 milyon 500 bin kW elektrik üretilecek ve bu güç en az 500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yıllık 1 milyon 440 bin ila 1 milyon 620 bin TL arasında sağlanacak kazanç da vatandaşa hizmet olarak geri dönecek.
Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, üretim ve tasarrufu baz alan ve içerisinde birçok alt başlık barındıran 'Üreten Eller Kazandırıyor' isimli projenin detaylarını anlattı. Hayatın her alanında üretim ve tasarruf politikaları ile hareket ettiklerini belirten Tollu, "Uyguladığımız projelerle vatandaşımızın hayatına dokunuyoruz. Üreticimizin tarlasında yaptığı en küçük üretim dahi heba olmasın diye, üretici pazarımızı kurduk. Diğer bir taraftan dijital dünyaya entegre olabilmeleri için dijital dönüşüm projesini devam ettiriyoruz. Asfalt üretim tesisimizden çiçek seramıza kadar bu kentin ihtiyacı olan ne varsa üretmenin gayreti içerisindeyiz. Yürüttüğümüz projelerde bu günü değil, bu kendin yüz yılını etkilemenin gayreti içerisindeyiz" dedi.
141 BİN KİŞİ DİJİTALLEŞTİ
İlçe merkezine kurulan üretici pazarıyla, doğal ürünlerin tüketiciye aracısız ulaştırıldığını aktaran Tollu, "Vatandaşımız taze ürünlere beklemeden ulaşırken, çiftçimizde aracıya para vermeden ürününden daha çok kazanç sağlıyor. 400 üreticimizle birlikte yürüttüğümüz proje ile üreticilerimiz ürünlerini 6 yıldır, üretici pazarında Erdemli halkına ulaştırıyor. E-Ticaret Dijital Dönüşüm Projesi'yle gelir kapısı olduk. 141 bin kişiyi dijitalleşme hareketine kattık. 800'ü Erdemli' de olmak üzere 4 bin Mersinli arıcı, internetten satışa başladı. Kendi seralarımızda çiçekleri düşük maliyet ve yüksek kalitede üreterek, ilçemizi güzelleştiriyoruz. Yılda ürettiğimiz 20 bin süs bitkisi ile mavi ile yeşilin buluştuğu kentimiz çiçekleniyor. Bu üretimden yüzde 40 tasarruf sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
1 MİLYON TL KASADA KALDI
Belediyeye ait taş ocağında yıllık 210 bin ton filler üretimi yapıldığını dile getiren Tollu, "Bu sayede 1 milyon TL'lik tasarruf yaptık. Yılda 11 bin 600 ton sıcak asfalt üretip, yine yıllık 1 milyon TL getiri sağlıyoruz. Marangoz ve demir atölyemizde, tabela, aksesuar ve kent mobilyaları yapıyoruz. En kaliteli ürünleri, yılda 200 bin TL'lik bir tasarrufla üretiyoruz. Sadece çöp konteynerlerini kendimiz onararak, yılda 1 milyon TL'nin kasada kalmasını sağladık. Öte yandan, bahçe ve seralardan çıkan tarımsal atıkları topluyor, kalın odunları keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Üreticimizin parası cebinde kalırken, ihtiyaç sahipleri mutlu ediliyor, çevre kirliliği önleniyor" diye konuştu.
500 HANENİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK
Belediye tarafından işletilen akaryakıt istasyonu ile yıllık 256 bin TL kazanç elde ettiklerini ve belediye araçlarına yüzde 15 daha ucuz yakıt aldıklarını anlatan Tollu, "Yenilenebilir enerjinin gücünden yararlanmak için Güneş Enerjisi Santral Projesi'ni hayata geçirdik. Kurulu gücü 989,6 kW olacak santral, yılda ortalama 1 milyon 500 bin kW elektrik üretecek. Bu elektrikle günlük en az 500 hanenin ihtiyacı karşılanacak ve yılda 1 milyon 440 bin ila 1 milyon 620 bin TL arasında sağlayacağımız kazanç, vatandaşımıza hizmet olarak geri dönecek" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı