Giderek arta beslenme hataları, dışarıda yeme, hareketsiz ve stresli yaşam, uykusuzluk toplumumuzu giderek daha kilolu, yağlı, hastalıklara yatkın ve depresif yaptı. Mutlu olmak için iyi beslenmeliyiz ve bu aslında hiç de zor değil…Sağlıklı, düşük kalorili ama lezzetli yemekler yapmak için aşçılığını yeniden gözden geçirmenin vakti geldi. İşte bugünden itibaren fit bir mutfak oluşturabilmek için hayatına geçirmen gereken 45 altın kural: Yemeklere iki, salatana ise bir çorba kaşığından fazla yağ kullanma.Lezzet artırıcı olarak baharatları tüm çorba ve yemeklerinde, salatalarında, yumurta ve yoğurtla birlikte çok ve sık kullan. Unutma; baharatlar yağ yakımını yüzde 20 artırabilir.Tuzu azalt, Himalaya tuzuna geç.Pirinç yerine bulgur veya karabuğday kullan.Baklagilleri haftada en az iki öğün tüket; et veya sebze yemeklerinin içine de ekle. Özellikle sebze yemekleriyle birlikte ekmek yememek için, pişirdiğin sebzeye bir kase haşlanmış kuru baklagil eklemen çok işe yarar. İştah kontrolü sağlayan tarçını daha sık ve bol kullan.Kafein alımını azalt; yerine bitki çayları tercih et. Günde en az iki, üç fincan bitki çayı içmeyi hedefle.Ekmeğini tam buğday ve karabuğday unu karışımlarıyla, ekşi mayadan kendin pişir.Bel çevresi yağlarını azaltmaya destek olan yağlı tohumlardan (özellikle badem) günde 10 adet tüket.Hamur işi tüketimini hatırlatan çay saatlerinde meyve, yoğurt, yulaf karışımlarını, çorba ya da tahıllı tost, söğüş gibi atıştırmalıkları tercih et. Yulaf unlu krep, kek, karabuğday unlu poğaça, tahıllı simit, kuru yemişli kurabiye, chia pudingi gibi lezzetli, fit tatlılar keşfet. Artık internet siteleri ve dergilerde bu tariflere ulaşmak çok kolay. Araştırmacı ve damak tadında yenilikçi ol. Mutlaka günde iki bardak süt, yoğurt, ayran tüketerek yağ yakımını hızlandıran kalsiyum kaynaklarını yeterince al. Bu ürünlerin yağsız veya tam yağlı olmasına çok takılma; hangisini tüketebiliyorsan tüket, yeter.Omega-3 yağ asitleri, kilo kaybına özelikle yağ yakımını hızlandırarak katkıda bulunur. Haftada iki-üç öğünün derisiz, yağsız pişmiş bol balık ve bol yeşil salatadan oluşmalı.Günde bir çorba kaşığı çörekotu tüket. Salata, yoğurt, çorba ve yemeklerine ekleyebilirsin.Bu tohum metabolizmanın yağ atmasına destek veriyor.Günde bir tatlı kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu da karın yağlarının yakılmasına destek sağlıyor.Çorbaların iştah kapatıcı özelliğinden faydalan. Özellikle çok az kemik suyuna pişirilmiş, karabuğdaylı sebze çorbaları, ana yemeklerden alacağın kaloriyi kısıtlayarak kilo kaybına yardımcı olur. Mide hacmini dolduracağından yeme kapasiteni azaltır. Geleneksel tariflere göre yemek pişiriyorsan, tarifte verilen yağ ve şeker miktarını yarıya indirmeni öneririm. Un olarak da mutlaka tam buğday unu tercih etmelisin.Öğünlerini dengele. Bunu nasıl yapacağını bilmiyorsan; en basiti bir öğünde et grubu tüketiyorsan diğerinde sebze tercih et.Egzersizden bir saat önce mutlaka sağlıklı karbonhidrat ve proteinleri bir arada içeren bir ara öğün yap. İçine taze meyve doğranmış yoğurt, tahıllı sandviç, bir avuç kuru meyve ve yağlı tohum veya süt enerjini dengeler. Egzersiz sonrası acıkmanı ve saldırırcasına yemek yemeni önler, daha fazla yağ yaktırır.Günlük enerji alımını bir yere kadar kısabilirsin; bu yüzden yaktığın enerjiyi artırmaya odaklanmalısın. Sevdiğin bir egzersiz seç ve her gün en az 30 dakika yap. Tercihin, sürekli devam ettirebileceğin (yürüyüş gibi) bir aktivite olsun.Bağırsak hareketlerini hızlı tutmak için lif ve su tüketimini artır, çok daha fazla hareket et. Ayrıca sabah aç karna ve yatmadan önce bir bardak ılık su iç. İçine limon veya taze zencefil dilimi ekle. Siz yaşça büyüdükçe porsiyonlarınız küçülsün.Kahvaltınızı yapmadan güne başlamayın. Kahvaltınıza yumurta bazı günler de kuruyemiş, 1 tatlı kaşığı kadar tahin-pekmez ikilisini ekleyin güne daha enerjik başlayın. Ara öğünleri atlamayın. Ara öğünlerde 1 avuç kuruyemiş, 1 meyve tüketin. Öğle yemeğini atlayıp, akşam yemeği porsiyonunu büyütmeyin. Ne yersem “o olurum” mottosuna inanın. Yemek tabağınızın yarısından fazlasının sebze olmasına dikkat edin. Yemekte tuzluk kullanma alışkanlığını bırakın. Yemeğin içindeki tuz miktarı sizin için yeterli olacaktır.Spor sonrası kendinizi ödüllendirmek gibi bir düşünce ile tatlı, hamur işi, kızartma tüketmeyin. Protein ağırlıklı beslenin. Sağlıklı kalmak ve sağlıkla zayıflamak için günde en az 1.5-2 litre su tüketin. Ağır şerbetli ve hamur işi tatlılara küsün, seçiminiz haftada 1-2 kere sütlü tatlılar olsun.Vücuttan zararlı toksinleri atmak ve daha enerjik olmak için belirli dönemlerde uzman görüşü alarak detoks yapın. Kendinizi mutsuz hissettiğinizde ya da şeker ihtiyacı duyduğunuzda muz, ananas ya da çilek tüketin. Gece yatmadan en az 2-3 saat önce yemek tüketimini bırakın. Sağlık reçeteniz için hareket en önemli ilaçtır. Tv ve bilgisayar başında yarım saatten fazla sabit durmayın. Asansöre binmeyin, merdiven çıkın. Arabaya, otobüse binmek yerine yürümeyi tercih edin Kilo aldığınız için giyemediğiniz kıyafetlerinizi tekrar giyebilmek için kendinizle yarışın. Uyku açlık ve tokluk hissini düzenler. Saat 23.00-07.00 aralığında 7-8 saat uyumaya özen gösterin.