Egzersiz - Diyet Akciğer sağlığını koruyor! Kilo kontrolü sağlıyor

Akciğer sağlığını koruyor! Kilo kontrolü sağlıyor

Paylaş
Akciğer sağlığını koruyor! Kilo kontrolü sağlıyor

Sağlıklı bir şekilde yaşamak için dengeli ve düzenli beslenmeniz gerekir. İnsan vücudu yiyecekleri yakıt olarak kullanır. Gıdaların vücutta yakıta dönüştürülmesi sürecine metabolizma denir. Sağlıklı ve çeşitli seçilen besinler ile oluşturulan dengeli bir beslenme programı ile hem akciğer sağlığını koruyabilir hem de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Uzman isim vücudunuz için ve akciğer sağlığını korumak için tüketmeniz gereken besinleri sıraladı.

Sorunsuz ve mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız dengeli beslenmeniz gerekir. Beslenme yaşam kalitenizi doğrudan etkiler. Yaşam kalitesine çok büyük etkisi olan bu alışkanlıkları değiştirmek, iyiye götürmek içinse hiçbir zaman geç değil.

Haberin Devamı

Doğru ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Bazı besinler var ki onlar akciğer sağlığı için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda kilo kontrolü sağlamanıza da yardımcı oluyor. Diyetisyen Hande Güngör insan vücudunun yiyecekleri yakıt olarak kullandığını ifade ederek akciğer sağlığı için taze sebze ve meyve yemenin önemli olduğunu söyledi.

İnsan vücudu yiyecekleri yakıt olarak kullanıyor. Metabolizmanın çalışması için mutlaka düzenli beslenmeniz gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planıyla vücudunuzu koruyabilirsiniz.

 "Gıdaların vücutta yakıta dönüştürülmesi sürecine metabolizma denir. Oksijenle beraber işlenen gıdaların doğru metabolize olması için sağlıklı solunum sistemine ihtiyacı vardır. Sağlıklı ve çeşitli seçilen besinler ile oluşturulan dengeli bir beslenme planı sağlıklı nefes almayı ve akciğer sağlığını korumayı destekler. Karbonhidratlar metabolize olurken daha çok, yağlar ise daha az karbondioksit üretirler. Bu sebeple solunum sıkıntısı yaşayan kişilerin daha düşük karbonhidratlı ve daha yüksek yağlı diyet uygulamaları daha rahat nefes almalarını sağlar. Akciğer sağlığını korumak için, taze meyve sebze tüketimi, antioksidanlardan zengin vitamin-mineral alımı, yeterince sıvı tüketimi ile ideal kilonun korunması önemlidir"

Haberin Devamı

VÜCUT SAĞLIĞI İÇİN TÜKETMENİZ GEREKEN 10 MUHTEŞEM BESİN

Lif bakımından zengin olan arpa, yulaf ve mercimek gibi gıdalar, B vitamini, magnezyum, selenyum ihtiva eder. Bu gıdalar akciğer sağlığını destekler.

Taze sebzeler, yüksek lif ve flavanoid içeriği sayesinde akciğer fonksiyonunu iyileştiren pancar, biber, kabak, domates, kırmızı lahana, pazı gibi besinlerin aynı zamanda KOAH ve akciğer kanseri riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Taze meyveler, özellikle elma, yaban mersini gibi yüksek antosiyanin ile akciğerlerin oksidatif hasardan korunmasına katkı sağlar.

Fonksiyonel gıdalar, yüksek antioksidan, antiinflamatuar içerikleri ile zerdeçal, yeşil çay, kahve ve kakao gibi gıdalar damar sağlığına katkıda bulunarak akciğer fonksiyonları üzerinde olumlu etki gösterir.

Haberin Devamı

Omega-3 kaynağı besinler, hamsi, sardalya, deniz somonu gibi besinlerin kaynakları olan omega-3 ün yeterli alımı, hava yolu damar geçirgenliğini arttırarak akciğer sağlığını korur.

Kuruyemişler, özellikle selenyumun en zengin kaynaklarından olan brezilya cevizi, yüksek antioksidan içeriğiyle solunum ve vücut direnci fonksiyonlarını iyileştirici etki gösterdiği bilinir.

Yoğurt, kalsiyum, fosfor ve selenyum açısından zengin olması sebebiyle KOAH riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Zeytinyağı, yüksek polifenol içeriği ile akciğer fonksiyonlarının bozulmasıyla seyreden solunum hastalıklarına karşı koruyucu olduğu ifade edilmiştir. Antioksidan yönünden zengin vitaminler ve mineraller, yüksek antioksidan etki gösteren C ve E vitaminin yeterli alımı akciğer fonksiyonunu destekler.

Su, akciğer fonksiyonlarının sürdürülmesi için önemli bileşenlerden olan mukus yapısının korunması için yeterli miktarda su gerekir. Kilo başına 30-33 miligram su tüketimi kişinin günlük sıvı ihtiyacını karşılamasını sağlar. İdeal kiloyu koruyarak dengeli ve yeterli bir beslenme planı uygulayan kişilerin hastalık riski azalır, enfeksiyonlara karşı direnci artar, vücut direnci sistemi güçlenir.

Haberin Devamı