Serpil Dokurel – Posta Özel
Ülkemizde gıdada meydana gelen endüstrileşmenin sağlığımıza olan etkileri merak edilen en önemli konulardan biri haline geldi. Gıdada endüstirileşme sağlığımıza nasıl etkiler yaratıyor, bu durumdan kaçabilmemiz mümkün mü, korunmak için neler yapmalıyız? Tüm bu sorulara Onkoloji uzmanı Yavuz Dizdar açıklık getirdi.
Ülkemizde son yirmi yılda, Batı ülkelerinde ise son 40 yılda ortaya çıkan kronik hastalık sorununun nedenlerinin açıklanması kolay değildir. Öyle bir etkenden söz ediyoruz ki toplumun bütününü etkileyecek, uzun zaman içerisinde aşikar hale gelecek, bu yüzden saptanması çok zor olacak, ibre maalesef gıdanın endüstrileşmesine yönelir. Aslında genel bir kural olarak uzun zaman dilimine yayılmış değişiklikler çok kolay algılanamaz ve açıklanamaz. Kronik hastalıklar bugün özellikle ABD’nin sorunudur, gıdayı en erken endüstrileştiren de aynı ülkedir.