Gündem Milli Eğitim'in 19 Mayıs kararına durdurma

Milli Eğitim'in 19 Mayıs kararına durdurma

Paylaş
Milli Eğitim'in 19 Mayıs kararına durdurma

Danıştay 10. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının Ankara dışındaki illerde sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasını öngören genelgesinin yürütmesini durdurdu

Konya'da 25 yaşındaki bilgisayar programcısı Alper Ayhan, avukatı Ahmet Gürol Şağban aracılığıyla, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 11 Ocak 2012 tarihindeki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışında sadece okullar ve öğrenciler ile kutlanmasını, stadyumlar ve meydanlarda kutlanmasını yasaklayan genelgesinin yürütmenin durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu.

YARGI, SİYASETİN BASKISINDAN ARINMIŞ ŞEKİLDE KARAR VERDİ

Danıştay 10'uncu Daire Başkanlığı'da başvuru sonucu yürütmenin durdurulması kararını aldı. Avukat Ahmet Gürol Şağban, şunları söyledi: "Danıştay 10'uncu Daire Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 11 Ocak 2012 tarihinde yayınladığı 817 sayılı genelgenin yürütmesini durdurdu.

Yargıtay Başkanı'nın dediği gibi; Siyasetin baskısından arınmış bir şekilde karar verdi. Kanuna, yönetmeliğe açıkça aykırı olan genelgenin hukuka aykırı olduğu yüksek yargı kararıyla tespit oldu.

Haberin Devamı

ALPER AYHAN: TÜRKİYE'YE HAYIRLI OLSUN

Genelgeye ilişkin davayı açan 25 yaşındaki Konyalı bilgisayar programcısı Alper Ayhan açıklama yaptı.

Milli günlerin okullara hapsedilmemesi gereken günler olduğuna inandığını belirten Ayhan, "Buradan yola çıkarak bir Türk genci olarak bu bayramı, bu coşkuyu yaşamaya hakkım olduğunu düşündüm ve böyle bir dava açtım" dedi.

Ayhan, 19 Mayıs’ın halkla iç içe kutlanmasını sağlamak adına böyle bir davayı açmasının bile kendisi için üzüntü verici bir olay olduğunu ifade etti.
Alper Ayhan’ın avukatı Ahmet Gürol Şağban ise kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11 Ocak 2012 tarihinde 817 sayılı genelgesiyle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının bundan böyle sadece okullarla sınırlı tutulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Alper Ayhan’ın kendilerine müracaat ederek bu genelgenin hukuka aykırı olduğunu ifade ettiğini anlatan Şağban, kendisinin de Avukat Betül Akbuğa ile birlikte bu süreçte hukuki araştırmalarını yaptıklarını, hazırladıkları dilekçeyi 19 Ocak 2012 tarihinde Danıştay’a iletilmek üzere Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne sunduklarını söyledi.

"Biz bağımsız ve tarafsız yargının mutlaka bu genelgeyi iptal edeceği kanaatini her zaman taşıdık" diyen Şağban, şunları kaydetti:
"Zira, hukuka aykırılık o kadar ağırdı ki mevcut yönetmelik, törenlerin öğrencilerin katılımıyla ve tören alanlarında düzenleneceğini çok açık olarak düzenlemişti. Yine milli bayramlara ilişkin kanun da aynı şekilde bu düzenlenmeye yer vermişti. Ve dün itibariyle Danıştay 10. Dairesi söz konusu genelgenin yürütmesini durdurdu. Ben bu vesileyle bu kararın Türk milletine ve Türk gençliğine hayırlı olmasını diliyorum. Bu yıl ki 19 Mayıs’ın büyük bir coşkuyla kutlanacağınına inanıyoruz. Bu aşamadan sonra Bakanlığın yürütmenin durdurulmasına karşı itiraz hakkı bulunuyor. Bu süreç devam edecek ancak söz konusu genelge, yönetmelik ve yönergelere tamamen aykırı olduğu için sürecin bundan sonra bu karar doğrultusunda işleyeceğine inanıyorum."

Haberin Devamı

Avukat Ahmet Gürol Şağban, bu karardan sonra hiç kimsenin milli bayramları yasaklama getirmeye cesaret edemiyeceğini kaydetti.