Gündem Yangınla mücadele sistemine BM'den ödül

Yangınla mücadele sistemine BM'den ödül

Paylaş
Yangınla mücadele sistemine BM'den ödül

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede kullandığı yapay zeka destekli ‘Karar Destek Sistemi’, büyük başarı sağladı. Yangını canlı olarak takip eden, anlık meteorolojik verileri kullanan, arazi ve orman yapısını analiz ederek ekiplerin alevlerle daha etkin şekilde mücadele etmesini sağlayan sistem, BM tarafından ödüle layık bulundu.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yangınlarla mücadele etmek için yerli imkanlarla geliştirdiği yapay zeka destekli ‘Karar Destek Sistemi’ isimli yazılımı kullanıyor. Sistem, uydu ve insansız hava aracı (İHA) görüntülerini, meteorolojik verileri, Orman Bilgi Sitemi verileriyle bir araya getiriyor. Yazılım, verileri analiz ederek orman yangını çıkma ihtimaliyle ilgili tahminde bulunuyor. Anlık olarak yangının davranışını ve ilerleyişini de öngörebilen sistem, ekiplerin alevlerle daha etkin şekilde mücadele etmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

ÜLKELER YAZILIMIN PEŞİNDE

OGM’nin bir yıldır kullandığı ‘Karar Destek Sistemi’, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin ‘Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülü’ne layık görüldü. 27-31 Mayıs’ta Cenevre’de düzenlenecek törende ödülün alınacağını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Şu anda bu yazılımı kullanan başka bir ülke yok. Sistem, her geçen gün geliştiriliyor. Ormancılıkta iyi olan Amerika, Kanada, İspanya, Almanya ve Fransa gibi ülkeler, sistemi kullanmak için yazılımın tamamlanmasını bekliyor” dedi.