Kanal D ekranlarının sevilen yarışması Gelinim Mutfakta programında gelinler bugün pideli köfte tarifi yapıyor. Ekran başında izleyen seyirciler ise pideli köfte tarifi araştırıyor. Peki pideli köfte nasıl yapılır? Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız pideli köfte tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Canan Karatay, sağlığımız için faydalı pek çok besin önerisinde bulunuyor. Sık sık önerdiği ve favorileri arasında gösterdiği bir besin olarak öne çıkan zeytinyağı, her ne kadar sağlıklı görülse de sahtesi karaciğeri resmen çürütüyor! İşte sahte zeytinyağının zararları ve dikkat edilmesi gerekenler...
İç ve dış ticarette yüzyıllar boyunca öne çıkan İzmir ve Ege Bölgesi, bugün de Türkiye ihracatının lokomotifi konumunda. Türkiye’deki ilk ihracatçı birliği olarak 1939’da kurulan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de Ege Bölgesi’nde 12 farklı sektörde faaliyet gösteren ihracatçı firmaları temsil ederek önemli görev üstleniyor. Diğer bir deyişle EİB, 12 ayrı kümeyi temsil eden bir çatı organizasyonu. Üye firmalarına insan kaynağı, finansal kaynak, fiziksel altyapı, iş ağı ve bilgi kaynağı sağlamak için sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar gerçekleştiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ile Ege ihracatını ve 2024’ün ilk 4 ayını konuşuyoruz.
Ülkelerin yemeklerini değerlendiren ve en iyiler kadar en kötülerin de listesini yapan Taste Atlas (Lezzet Atlası) bu sefer de en iyi yoğurtlu yemekleri değerlendirdi. Pek çok farklı ülkenin yemeğinin yer aldığı listede en iyi yoğurtlu yemek ise çökertme kebabı seçildi. Ege mutfağının özellikle Muğla ilinin en sevilen yemeklerinden olan bu eşsiz lezzet bir anda pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. İşte evde çökertme kebabı tarifi ile bu lezzet bombası hakkında detaylar…
İç ve dış ticarette yüzyıllar boyunca öne çıkan İzmir ve Ege Bölgesi, bugün de Türkiye ihracatının lokomotifi konumunda. Türkiye’deki ilk ihracatçı birliği olarak 1939’da kurulan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de Ege Bölgesi’nde 12 farklı sektörde faaliyet gösteren ihracatçı firmaları temsil ederek önemli görev üstleniyor. Diğer bir deyişle EİB, 12 ayrı kümeyi temsil eden bir çatı organizasyonu. Üye firmalarına insan kaynağı, finansal kaynak, fiziksel altyapı, iş ağı ve bilgi kaynağı sağlamak için sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar gerçekleştiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ile Ege ihracatını ve 2024’ün ilk 4 ayını konuşuyoruz.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yağın verdiği hakiki enerjinin uzun süre acıktırmadığını belirterek “Vücudunuzun ve hücrelerinizin ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. Hakiki köy zeytinyağı, köy tereyağı kilo aldırmaz. Bunu Türkiye’nin kafasına, beynine işlemek mecburiyetindeyiz.” dedi.
Bayram günü bir çocukluk anımı anlatmış, bayramın birinci günü annemin, komşu çocuğun gömleğini ütülemesi olayını anlatmıştım, okuyucularıma ilginç gelmiş.
Zeytinyağı ve sarımsak ikilisi, gece yatmadan önce mutlaka ayak altına sürülmeli. Bu kür sayesinde, hastalığa yakalanmaktan ve ateşten kurtulacaksınız!
“Son bir buçuk-iki senede, başta işçilik (personel) olmak üzere işletme ve ürün maliyetleri inanılmaz seviyede arttı. Yemeiçme sektöründe işini layıkıyla ve dürüstçe yapanlar olarak çok zor bir dönem yaşıyoruz. Birçok işletmenin bu maliyetlere dayanması mümkün değil. Ayakta kalmak için ya bizim gibi öz sermayeniz güçlü olacak ve kârdan feragat edeceksiniz ya da piyasanın bir kısmının yaptığı gibi yasa ve etik dışı yollara sapacaksınız. Durum maalesef bu.”
Havalar ısınmaya başladı, bayram tatili geldi geçti ve tabii ki zayıflama çılgınlığı da başladı. Özellikle yaz öncesi son 2-3 ay herkesin aklına yazın yaklaştığı düşüncesi filizleniyor ve alıyor herkesi bir telaş.
Et ve balıkta uygulanan ‘dry aged’ tekniğinden bahsetmek isterim. İlk olarak 1920’li yıllarda Amerika’da ete uygulanan bu teknik, aslında etin uzun süre dinlendirilerek daha yumuşak ve aromatik olmasını sağlayan bir yöntemdir.
Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC) bu yıl yayımladığı rapora göre, 2022'de 20 milyon yeni kanser vakası görülmüşken, düzensiz beslenme, tütün ürünleri kullanımı, hareketsizlik, stresle birlikte bu rakamların artacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinde 2050'de 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının olacağı öngörülürken, 2022'deki tahmini 20 milyon vakaya oranla yüzde 77'lik artış yaşanması bekleniyor. Medicana Sağlık Grubu Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar ve Doç. Dr. Ozan Akıncı, kanseri önleme konusunda önemli bilgiler verdi.
Kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyleyen Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Sarıyar, “Kanserin bu kadar yaygınlaşmasının sebepleri arasında artan stres, tütün ve alkol tüketimi, yanlış beslenme, işlenmiş gıdalar, sanayileşmenin getirdiği hava kirliliği bulunuyor. Özellikle 50 yaş altı kanser vakalarının son 30 yılda daha da arttığı biliniyor. Bu nedenle Z kuşağı olarak da bilinen kitle için kanserle mücadele büyük önem taşıyor” dedi.
Mide yarası ve ülser oluşumunda bilinçsiz ağrı kesici kullanımı, sigara, kahve, stres ve çevre kirliliğinin zemin hazırladığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, “Mide yaralarını iyileştirmek ya da sık rastlanan bazı mide yakınmalarını geçirmek için ilaç tedavisine ek olarak bitkisel ürünler de kullanılabilir. Bunlar arasında; kudret narı, zeytinyağı, sarı kantaron yağı, papatya çayı başta olmak üzere çeşitli bitkisel çaylar ve çeşitli baharatlar bulunur. Ancak alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bitkisel takviyeler almadan mutlaka doktora danışılması gerekir” dedi.
Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.
Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir ve Akdeniz diyeti bu konuda önemli bir rol oynar. Akdeniz diyeti, meyve, sebze, tam tahıllar, zeytinyağı, balık ve baklagiller gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir beslenme tarzıdır ve Ramazan ayında da tercih edilebilir. Akdeniz diyeti, iftar ve sahurda vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengelerken, aynı zamanda sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir.
Sahte ballar, sertleşsin diye peynire eklenen nişastalar, farklı karışımlarla 5 litresi piyasaya 415 liradan sürülen zeytinyağları... Denetimlere rağmen gıda sahtekarlarının oyunu artarak devam ediyor. Bu durum vatandaşın sağlığını tehdit ederken üretici için de kayıplara neden oluyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Denetimler artmalı ve cezalar caydırıcı olmalı” dedi.
Ramazan bereketini çalışanlarıyla paylaşmak ve yardımlaşmak isteyen işverenler çeşitli destekler sağlıyor. Çalışan bağlılığı ve yan haklar alanında çözümler sunan Pluxee Türkiye’nin verilerine göre, çalışanlarına maaş dışında yan haklar veren şirketlerin yüzde 26.5’i dönemsel destek için dini bayramları tercih ediyor.
Ramazan’da ülkemizin bu yıl ortalama oruç süresi 13 saat olacak. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, sahurda doğru beslenmenin gün içindeki önemini anlattı.