Merkez 'HIV virüsü taşıyanlar evlenebilir'

'HIV virüsü taşıyanlar evlenebilir'

Paylaş
'HIV virüsü taşıyanlar evlenebilir'

'HIV virüsü taşıyanlar evlenebilir'

ADANA,(DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, HIV virüsü taşıyan bireylerin tedavi altında oldukları sürece evlenip, çocuk sahibi olabileceğini söyledi.
Balcalı Hastanesi'nde Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından Dünya AIDS Günü dolayısıyla kırmızı kurdele etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında kurulan stantta hasta yakınları ve hastane çalışanlarına kırmızı kurdele takılarak, bilgilendirici broşür verildi. Etkinliğe katılan Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, HIV’in artık korkulması gerekmeyen kronik bir hastalık olduğunu, gelişen tedavi ile kontrol altında tutulabilen bu hastalık ile yaşayan bireylerin yaşam sürelerinin HIV negatif olan bireyler ile aynı süreye ulaştığına vurgu yaptı. HIV pozitif bireylerin tedavi altında oldukları sürece evlenebildiğine ve çocuk sahibi olabildiğine dikkati çeken Taşova, pek çok tedavi çalışmalarının olduğu virüsle ilgili tam tedavi günlerinin de yakın olduğunu, bu sürede HIV pozitif bireylerin saptanması ve tedavi altına alınmasının en önemli nokta olduğuna işaret etti.
'DEVLET TEDAVİYİ KARŞILIYOR'
Tedavi ile virüs seviyesinin negatifleştiğini ve bulaşıcılığının önlendiğini kaydeden Prof. Dr. Taşova, "Burada tedavi altında olan kişilerin, tedaviyi tam kullanmaları hem kendi yaşam süreleri hem başkalarına bulaştırmamaları açısından önemlidir. Ülkemizde en son tedavi imkanları mevcuttur ve devlet sosyal güvencesine bakmadan tedaviyi karşılamaktadır. Ülkemizde HIV Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüzde 400 üzerinde artış göstermiştir. Ülkemizde 2012 yılından itibaren 2,5 kat artan HIV pozitif bireylerin yüzde 48’i saptanamamaktadır. Yani durumlarını bilmedikleri için tedavi imkanından yararlanamıyorlar. Ülkemizdeki mevcut duruma göre 25 bine yakın bilinen pozitif hasta mevcut. HIV pozitif bireylerin yüzde 85'i Türk vatandaşı, en sık 25-29 ve 30-34 yaşlarında görülüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı