Merkez İl Sağlık Müdürü Bahçacı’dan 'antibiyotik' uyarısı

İl Sağlık Müdürü Bahçacı’dan 'antibiyotik' uyarısı

Paylaş
İl Sağlık Müdürü Bahçacı’dan 'antibiyotik' uyarısı

İl Sağlık Müdürü Bahçacı’dan 'antibiyotik' uyarısı

MERSİN, (DHA)- MERSİN’de İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, bir çok hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahip olan antibiyotiklerin bilinçli kullanılması konusunda uyarılarda bulundu.
11-18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle yazılı açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, vatandaşları antibiyotik kullanımına karşı uyardı. Dr. Bahçacı, “Antibiyotikler, hala modern tıbbın birçok tedavisinde tartışmasız bir öneme sahiptir. Özellikle organ nakilleri, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve hatta birçok ortopedik cerrahi uygulamalar güçlü antibiyotikler sayesinde mümkün olmaktadır. Ancak, sağlık alanının bu önemli keşfi, akılcı reçete edilmeme ve kullanılmama nedeniyle birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Antibiyotiklerin, sanıldığının aksine viral enfeksiyonları yok etme, tedavi süresini kısaltma ya da yayılmasını durdurma gibi bir işlevi yoktur" dedi.
Bahçacı, yanlış antibiyotik kullanımı bakterilerin, antibiyotik tedavisine direnç kazanmasına yol açtığını ifade ederek, "Bu durumda antibiyotik, gerçekten gerekli olduğunda hastalıkları tedavi edemez hale gelir. Diğer yandan yanlış antibiyotik kullanımı, tedavi sürecini hem hasta hem de kamu nezdinde artırır ya da yan etkisi çok fazla yeni ilaçların kullanımını gerektirir. Antibiyotiklere direnç kazanan bakteriler sadece yayılmaz, dirençten sorumlu genetik yapılarını diğer bakterilere de geçirip bugünü olduğu kadar gelecekte antibiyotik ilaç kullanımını da tehdit eder. Bundan en çok da cerrahi hastaları, organ nakli yapılanlar, kanser kemoterapisi gören hastalar, yoğun bakım hastaları ve prematüre bebekler gibi hastalar zarar görmektedir” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı