Merkez IMF: Teknoloji istihdamda cinsiyet eşitsizliğini artırabilir

IMF: Teknoloji istihdamda cinsiyet eşitsizliğini artırabilir

Paylaş
IMF: Teknoloji istihdamda cinsiyet eşitsizliğini artırabilir

IMF: Teknoloji istihdamda cinsiyet eşitsizliğini artırabilir

Deniz Kılınç / İstanbul, 7 Mayıs (DHA) – Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni teknolojilerin yerini alabileceğini “rutin” işlerde çalışan kadın sayısının erkeklere göre daha yüksek olması nedeniyle, teknolojinin istihdamda cinsiyet eşitsizliğini artırabileceği uyarısı yaptı.
IMF’in "Teknoloji Cinsiyet Eşitsizliğini Artırıyor Mu? Otomasyon ve Kadın İstihdamının Geleceği" başlıklı raporunda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 28 ülke ile Kıbrıs ve Singapur olmak üzere, toplam 30 ülkede erkek ve kadınların görev aldığı 54 milyon pozisyonun ve yalnızca kadınların görev aldığı 26 milyon pozisyonunun yerini, gelecek 20 yıl içinde teknolojinin alabileceği öngörüldü.
Raporda, kadınların işlerini kaybetme oranı yüzde 11 olarak öngörülürken, erkeklerde bu oranın yüzde 9.0 olduğu öngörüldü ve söz konusu öngörüler kapsamında IMF, teknolojinin mevcut hızında gelişmesi durumunda istihdamda cinsiyet eşitsizliğinin artabileceği uyarısını yaptı.
Raporda, şu değerlendirme yer aldı:
"Dünya genelinde bütün sektörlerde kadınların erkeklere göre daha rutin ve otomasyonla değiştirilebilecek işlerde yer aldığını gördük.
"Aynı zamanda teknolojinin iş verimliliğini artırabileceği ve analitik veri gibi bilgi işlem gerektirmeyen pozisyonlarda, kadınların erkeklere göre daha fazla yer aldığını belirledik.
"Kadınların söz konusu pozisyonları seçmeye daha yatkın olmaları aradaki cinsiyet farkını açıklarken, kadınların rutin pozisyonlara yerleştirilmesi ise ülkelere göre farklılık gösteriyor.
"Doğu ve Güney Avrupa’da kadınların erkeklere göre daha rutin işlerde çalıştığı görülürken, kadınların ve erkeklerin rutin farkını ortaya koyan endeks olan cinsiyet rutini eşitsizliğinin İskandinav ve Orta Avrupa ülkelerinde daha düşük olduğu ortaya konuldu.
"Cinsiyet rutini eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler de Japonya Slovakya, Singapur ve Estonya oldu."
Raporda ayrıca, yaşça daha büyük ve eğitim düzeyi daha düşük olan kadınların işlerini otomasyona kaybetme risklerinin daha yüksek olduğuna dikkat çekilirken, genç kadınların rutin işler yerine daha profesyonel pozisyonları tercih ettiği belirtildi ve "Kadınlar, teknolojinin yerini alabileceği pozisyonlardan gittikçe uzaklaşıyor" denildi. (Grafik)

Haberin Devamı