Serik İYİ Parti'den Çin'e zulüm tepkisi

İYİ Parti'den Çin'e zulüm tepkisi

Paylaş
İYİ Parti'den Çin'e zulüm tepkisi

İYİ Parti'den Çin'e zulüm tepkisi

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)- İYİ PARTİ Serik İlçe Başkanı Kadir Bodur, Çin'de Doğu Türkistan Türklerine zulüm yapıldığını belirterek, tepki gösterdi.
İYİ Parti Serik İlçe Başkanı Kadir Bodur ve parti yöneticileri, ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başkan Kadir Bodur, "2014 Mayıs'ında, Çin devleti, 'Doğu Türkistan'da terörist şiddete darbe vur' kampanyası başlatarak, Doğu Türkistan Türklerine katliama girişmiştir. O tarihten bugüne kadar şiddet artarak devam etmiştir. Şu anda 3 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı Uygur, Kazak Türkü, Çin'de eğitim kampları adı verilen zulüm kamplarında inim inim inlemektedir. Bu kamplarda her gün onlarca Türk Müslüman şehit olmaktadır. Bu kamplara BM gözlemcilerinin, insan hakları örgütü temsilcilerinin ve medyanın girmesi yasaktır. Doğu Türkistan'ın Hotan ve Kaşgar illerinde yaşayan halkın yarıdan fazlası maalesef ya tutuklu ya da bu eğitim kamplarında gözetim altında. Daha üzücü olan Doğu Türkistan'da yaşayan Türklerin ülke dışında yaşayan akrabalarının olması suç sayılıyor. Özellikle Çin'in belirlemiş olduğu 26 devlette yaşayan Çin'den ayrılmış Uygar Türkleri akrabaları olası nedeniyle Çin'de gözetim altında tutuluyor. Bu ülkelerin başında da Türkiye, Malezya, Endonezya gibi Uygur Türklerinin yaşadığı devletler vardır" diye konuştu.
Kanada'nın başını çektiği Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerin Çin'de bulunan 15 büyükelçisinin Çin hükümetine mektup yazarak, Uygur Türklerine yapılan zulümlerin ortadan kaldırılması ve kampların dağıtılması çağrısında bulunduğunu aktaran Kadir Bodur, Çin hükümetinin ise bu talebe karşılık vermediğini kaydetti. Kadir Bodur, "İYİ Parti İlçe Teşkilatı olarak biz de buradan haykırıyoruz. Doğu Türkistan çığlık atıyor duyuyor musunuz? Ne mutlu Türk'üm diyene" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı