Kültür - Sanat Sembolizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Sembolizm akımı eserleri nelerdir?
Paylaş
Sembolizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Sembolizm akımı eserleri nelerdir?

Sembolizm akımı parnasizm akımına tepki olarak ortaya çıkan bir akım olarak bilinmektedir. Sembolizm akımında insanın iç dünyasına ve duygusallığa yönelme söz konusudur. Sembolizm akımı aynı zamanda simgecilik akımı olarak da bilinmektedir. İşte, sembolizm akımı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Sembolizm akımı 19. yüzyılın ortasında ortaya çıkmıştır. En temel ifade şekliyle sembolizm, farklı öğeleri simgeleyen ve farklı anlamlara gelen çeşitli sembollerin kullanımı olarak bilinmektedir. Sembolistler insanların iç dünyasına yönelmişlerdir.

Haberin Devamı

 

 

 SEMBOLİZM AKIMI NEDİR?

 

 Sembolizm akımının bilinen bir diğer ismi ise simgecilik olarak ifade edilebilir. Parnasizm akımına tepki olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Parnasyenler insan duygularına önem vermemektedir. Onlar için asıl önemli olan gerçek düşünceler olarak ifade edilebilir. Sembolistler ise parnasyenlerin anlayışına karşı çıkmıştır. Sembolistler için insanın iç dünyası ve duygusallık ön planda tutulmaktadır.

 

 Sembolizm akımında çirkinliklerin hayal yardımıyla güzelleştirilmesi, hayale sığınma, gerçeklerden kaçma en belirgin özellikler olarak bilinmektedir. Sembolizmin akımının başlıca temaları arasında ölüm, ay ışığı, alacakaranlık, perdede gezinen gölgeler olmak üzere karamsarlık olarak ifade edilebilir. Sembolizm anlayışında lirizm oldukça önemli bir ögedir.

Haberin Devamı

 

 

 

 SEMBOLİZM AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

 

 Sembolizm akımının dünyadaki en önemli temsilcileri arasında;

 

 Maunce Maeterlinck

 

 Charles Baudelaire

 

 Aleksandr Puşkin

 

 Stephane Mallerme

 

 Paul Valery

 

 Paul Verlaine

 

 Arthur Rimbaud yer almaktadır.

 

 Türk edebiyatında da sembolizm oldukça önemli bir yere sahiptir. Sembolizm akımının ilk uygulayıcısı ise Cenap Şahabettin olarak bilinmektedir. Edebiyatımızda sembolizm akımının en başarılı örnekleri ise Ahmet Haşim tarafından verilmiştir. Aynı zamanda farklı şairlerin eserlerinde de sembolizm akımının etkileri görülmektedir.

 

 Cenap Şahabettin

 

 Cahit Sıtkı Tarancı

 

 Ahmet Haşim

 

 Ahmet Hamdi Tanpınar

 

 Türk edebiyatında sembolizm alanında eser veren temsilciler olarak bilinmektedir.

 

 

 SEMBOLİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

 

 Sembolizm akımının etkisiyle oluşturulan eserlerin birçoğu şiir türünde bulunmaktadır.

 

 Charles Baudelaire: Elem Çiçekleri (Istırap Çiçekleri)

 

 Maurice Maeterlinck: La Princesse Maleine, Mavi Kuş

 

 Paul Marie Verlaine: Güftesiz Şarkılar, Hikmet, Lanetlenmiş Şiirler

 

 Paul Valery: Charmes

 

 Arthur Rimbaud: Sarhoş Gemi

 

 Stephane Mallarme: Poesies, Divagations

 

 

 SEMBOLİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ

 

 Sembolizm akımı parnasizm akımına karşı olarak 19. yüzyılın sonuna doğru ortaya çıkmıştır. Eserlerde kullanılan dişin sadelikten uzak, son derece ağır ve anlaşılması zor olduğu bilinmektedir. Şiire genel olarak hayal, duygu, his gibi kavramlar kazandırılması önemsenmiştir. Sembolizm akımının savunucuları kedilerinden önce yazılan tüm şiirlere karşı çıkmışlardır. Sembolizm akımında nesneler değiştirilerek anlatılmaktadır.

Haberin Devamı

 

 Sembolizm akımı ile yazılan şiirlerde gün batımı, gün doğumu, karanlık ve üzüntü gibi görüntülerin kullanıldığı söylenmektedir. Şiirde müziğe son derece önem verilmiştir. Şiir akımına yoğunluk verildiğini söylemek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda sembolizm akımı ile yazılan şiirlerde hisler oldukça önemlidir.

 

 Sembolizm akımının savunucuları tarafından sanat için sanat anlayışı benimsenmiştir. Sembolizm akımında duyguların değiştirilmesi ve farklılaştırılması mümkün olabilmektedir. Sembolizm akımının ilkeleri Stephen Mallarme tarafından hazırlanmıştır.