Merkez Kurak geçen yaz, Adana’da ayçiçeği verimini yüzde 50 düşürdü

Kurak geçen yaz, Adana’da ayçiçeği verimini yüzde 50 düşürdü

Paylaş
Kurak geçen yaz, Adana’da ayçiçeği verimini yüzde 50 düşürdü

Kurak geçen yaz, Adana’da ayçiçeği verimini yüzde 50 düşürdü

ADANA, (DHA)- ADANA Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, kent için önemli tarım ürünlerinden olan ayçiçeğinde bu yıl yağışların az olması nedeniyle verimin yaklaşık yüzde 50 düştüğünü söyledi.
Ülkenin bitkisel ham yağ ve yem sanayisinin önemli bir ihtiyacının karşılandığı ayçiçeği, Adana'daki tarım alanlarında Haziran ayında boy vermeye başladı. Çukurova'da buğday ve arpayla nöbetleşe ekilen ayçiçeği, tarlaları adeta sarıya boyarken Temmuz ayının gelmesiyle sarı gelinin hasadı da başladı. Türkiye’de ayçiçeğinin 6 milyon 500 bin dönüm alanda ekildiğini ve bunun 600 bin dönümünün Adana’da olduğunu söyleyen Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, mevsim şartlarının ayçiçeği üreticini derinden etkilediğini belirtti.
‘FİYATLARIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR'
Adana’nın Kuzey Yarım Küre’de ilk ayçiçeği hasadı yapılan kentlerden biri olduğunu hatırlatan Bağış, bu yıl yağışların az olması nedeniyle yaşanan kuraklığın hasattaki verimi etkilediğini dile getirdi. Verimin yaklaşık yüzde 50 düştüğünü kaydeden Bağış, "Ayçiçeği üreticisi, verimin düşük olması ve fiyat belirsizliği nedeniyle devletimizden destek beklemektedir. Ayçiçeği taban fiyatının Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifi açıklanması gerekmektedir. Trakya ve Konya bölgelerinde firmalar fiyatları açıklayarak üreticiye destek sağlamıştır. Bölgemizde ise yağ fabrikalarının fiyat belirlememesi üreticiyi ve tüccarı sıkıntıya sokmuştur. Öyle ki Adana Ticaret Borsası’nda ayçiçeği alım, satım işlemi yapılmamıştır. Fiyatlar bir an önce açıklanmalı ve üreticilerin Kurban Bayramı öncesi nefes almaları sağlanmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı