İzmir Madencilerin iş sağlığı ve güvenliği projesine hibe desteği

Madencilerin iş sağlığı ve güvenliği projesine hibe desteği

Paylaş
Madencilerin iş sağlığı ve güvenliği projesine hibe desteği

Madencilerin iş sağlığı ve güvenliği projesine hibe desteği

DOĞAL taş sektöründe iş kazalarını ortadan kaldırması amacıyla hazırlanan 'Madencilik Sektöründe İş Kazalarının Önlenmesi İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi', 216 bin 615 Euro değerinde hibe desteği almaya hak kazandı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yürütücülüğünü yaptığı Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi hibe programı çerçevesinde hazırladığı projeyle hibe almaya hak kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi ile yürütülecek projeyle ilgili Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu'nda tanıtım toplantısı düzenlendi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer ile Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya çevrimiçi katılım da sağlandı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, madenleri yer altından çıkarıp ekonomiye kazandırırken kolay olmayan bir üretim sürecinden geçtiklerini söyleyerek; iş ve işçi sağlığına, iş ve işçi güvenliğine azami özen gösterilmesi gereken bir iş kolunda olduklarını dile getirdi. Madencilik ve doğal taş sektöründe iş kazalarının ortadan kaldırılmasını amaçladıkları projeyle Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından yüzde 90 hibe oranıyla 216 bin 615 Euro değerinde hibe desteği almaya hak kazandığını kaydetti. Kaya, “Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü'yle birlikte yürüttüğümüz bu projenin yazılma kararı verildiği andan itibaren, tüm aşamalarında çok başarılı bir ekip çalışması gerçekleştirdik. Projemizin genel amacı, iş kazaları ve yaralanmaları azaltmak. Bu amaca ulaşmak için Türkiye'de doğal taş madenciliği sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz. Doğal taş sektörümüzde iş kazalarını önlemek için daha fazla işveren ve çalışana ulaşmak için İzmir, Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla'da İş Sağlığı ve Güvenliği çalıştayları ve eğitimleri düzenleyeceğiz" dedi. Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını AB ülkeleri seviyesine yükseltmek için İtalya'daki madencilik şirketlerinin ziyaret edilmesini planladıklarını kaydeden Kaya, şöyle devam etti:
"Türk doğal taş sektörünün dünya rezervlerinin yüzde 35'ine sahip olmasına karşın, yıllık 2 milyar dolarlık ihracat rakamıyla dünya doğal taş ihracatından yüzde 10 civarında almaktadır. Projeden elde edilen çıktılar, doğal taş madenciliği sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin AB ülkeleri düzeyine yükseltilmesi konusunda farkındalığın artırılmasına katkı sağlamanın yanında, doğal taş madenciliği sektöründe koruyucu sağlık ve güvenlik kültürünün geliştirilmesi, doğal taş madenciliği sektöründe üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması gibi sonuçları sağlayacağı gibi Türkiye'nin 7 milyar dolar doğal taş ihracat hedefine ulaşmasına da olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sürdürülebilir madencilik ve verimlilik için iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının öneminin sektör olarak farkındayız. Bizim dışımızda doğal taş ocakları özelinde 3 farklı projenin, yer altı işletmeleri ile ilgili ise birden fazla projenin desteklenmesi bunun en büyük göstergesi. İş sağlığı ve güvenliğiyle istihdam kalitesinin artması ve Türkiye'de doğal taş madenciliği sektöründe iş kazalarının ve yaralanmaların azalması, itibarın artması, madencilik sektöründe yeni yaklaşımların geliştirilmesi şeklinde sonuçlar doğuracak olup projemizin sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum"
Toplantıya çevrimiçi katılan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, maden ihracatının 5-6 milyar dolar seviyelerindeyken tüm sektörlere ham madde sağlayarak 40 milyar dolara yakın katkıda bulunulduğunu belirtti. Maden sektörünün "önce insan" diyerek yol aldığını vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ise iş sağlığı ve güvenliğinin, küresel düzeyde iş hayatının en önemli sorunlarından biri olarak varlığını koruduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Dünyada her yıl işle ilgili kaza ve hastalıklar sonucunda 3 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Ayrıca her yıl her yıl 160 milyon yeni meslek hastalığı vakası ile 300 milyon ölümcül olmayan iş kazası meydana geliyor. İş sağlığı ve güvenliği, küresel bir sorun olarak varlığını korusa da, bizler sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda, bu küresel soruna ulusal düzeyde ve kendi işletmelerimiz düzeyinde çözümler üretmeye devam etmek durumundayız. Egeli ihracatçılarımızın bir yandan üretim ve ihracatını artırmaya odaklanırken bir yandan da iş sağlığı ve güvenliği bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütmesini büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. Hazırlanan proje kapsamında, farklı illerde düzenlenecek çalıştaylar, eğitimler, seminerler, ziyaretler ve simülasyonlar vasıtasıyla çalışanlarımız iş sağlığı ve güvenliği alanında bilinçlendirilecek. Ayrıca, onlara daha iyi bir çalışma ortamı sunulması adına çeşitli faaliyetler yürütülecek"

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı