Yüreğir Misis'e 'uygulama' ödülü

Misis'e 'uygulama' ödülü

Paylaş
Misis'e 'uygulama' ödülü

Misis'e 'uygulama' ödülü

ADANA,(DHA)- ADANA Tarihi Kentler Birliği ve Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma Vakfı (ÇEKÜL), Yüreğir Belediyesi'nin sürdürdüğü Misis Projesi'ne uygulama ödülü verdi.
Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı'nın düzenlediği özendirme yarışmaları Antalya'da düzenlenen fuarla sahiplerine dağıtıldı. Uygulama Ödülü'nü Yüreğir Belediyesi adına Başkan Yardımcısı Mehmet Gildir aldı. Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, 2012 yılından bu yana kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Misis'e daha önce de ödüller verildiğini belirtti. Başkan Kocaispir, "Misis, Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmaları’nda 'Proje Yarışması'nda 2014 yılında birincilik, 2016 yılında 'uygulama' kategorisinde süreklilik ödülü, 2017 yılında 'başarı' ödülü, 2018 yılında ise 'uygulama' ödülüne layık görülmüştü. Misis, önemli bir turizm merkezi olacak. Çalışmalar tarihi dokuların özgün yapısı korunarak, büyük bir titizlikle devam ediyor" dedi.

TARİHE IŞIK TUTACAK
Misis'te bulunan tüm tarihi yapıların özgün yapısına kavuşturma çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Kocaispir, "Misis'te arkeolojik kazılar 2012 yılından bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde devam ediyor. Bunun yanı sıra Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray restorasyonu çalışmaları da devam ediyor. Büyük ölçüde tamamlandı. Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Devam eden kazıların yanı sıra kervansaray restorasyonu çalışmalarında büyük aşama kaydedildi. İşlevsel değerini geçen zaman içerisinde yitiren ve bu nedenle yok olmaya yüz tutan su değirmenlerini, otantik yapısıyla toplum hayatına tekrar kazandıracağız'' diye konuştu.

KAZILAR UZMAN EKİPLERİN KONTROLÜNDE
Kazıların uzman ekiplerin kontrolünde sürdüğünü belirten Başkan Kocaispir, şunları söyledi: "İtalya Roma Ulusal Araştırma Konseyi Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri'nin yanı sıra arkeolog, sanat tarihçisi, filolog, heykeltıraş, ressam, topograf, fotoğraf sanatçısı ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla kazılar devam ediyor. Kazılardan çıkarılan bütün parçalar çok yönlü olarak araştırılıp yetkililere teslim ediliyor. Misis'te çıkan ürünlerin bir kısmı şu anda Adana Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.''
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı