Merkez Müdür Bulut: Akdeniz meyve sineği ile toplu mücadele yapılmalı

Müdür Bulut: Akdeniz meyve sineği ile toplu mücadele yapılmalı

Paylaş
Müdür Bulut: Akdeniz meyve sineği ile toplu mücadele yapılmalı

Müdür Bulut: Akdeniz meyve sineği ile toplu mücadele yapılmalı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE İl Tarım ve Orman Müdürü Recep Bulut, Akdeniz meyve sineğine karşı, komşu bahçelerle birlikte toplu bir şekilde mücadele yapılması gerektiğini belirterek, “İlaçlamalar, zehirli yem kısmi dal ağaçların güney-güneydoğu bölgesine 1 metrekare alana, bir sıra boş bir sıra dolu şeklinde uygulanmalıdır.” Dedi.
İl Tartım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen Akdeniz meyve sineği ile mücadele toplantısına bakanlık temsilcileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Recep Bulut, Akdeniz meyve sineği ile mücadelede il bazında tüm paydaşlarla birlikte yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere bir araya gelindiğini söyledi.
Osmaniye'de tarımsal verimliliğin arttırılması yönünde yapılacak tüm faaliyetleri önemsediklerini ifade eden Recep Bulut, “Zararlı ile mücadelemizin amacına ulaşması ve başarı sağlanması için, Akdeniz meyve sineğinin konukçusu olan meyve türlerinde, kültürel mücadele, biyoteknik ‘tuzak’ mücadele ve kimyasal mücadele ile birlikte entegre mücadele prensipleri doğrultusunda toplu mücadele yapılması büyük önem taşımaktadır" dedi.
'UYGULAMALARI GEREKMEKTEDİR'
Akdeniz meyve sineğine karşı yapılacak mücadelede, komşu bahçelerle birlikte toplu bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Müdür Bulut, “İlaçlamalar, Zehirli Yem Kısmi Dal ağaçların güney-güneydoğu bölgesine 1 metrekare alana, bir sıra boş bir sıra dolu şeklinde uygulanmalıdır. Üreticilerimizin kimyasal mücadelede kullanacağı ruhsatlı bitki koruma ürünlerini, son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken sürelere riayet ederek uygulamaları gerekmektedir. Akdeniz Meyve Sineği ile kimyasal mücadeleye, kullanılan aktif maddenin özelliğine göre hasada 7-10 gün kalana kadar devam edilmelidir" diye konuştu.
ETKİN MÜCADELE
Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin Tarım ve Orman Bakanlığının Bitki Sağlığı Yıllık Mücadele Programında da yer aldığını hatırlatan Bulut, şunları kaydetti: “Akdeniz meyve sineğine karşı etkin mücadele yapmak ve yapılan mücadelenin başarıya ulaşmasını sağlamak, bir sonraki yıla aktarılacak olan popülasyonun önlenmesi için kimyasal mücadele ile birlikte, Bahçelerde cezbedici tuzakların kullanılması Hasat sezonu sonunda, bahçelerde dökülen ve dalda kalan meyvelerin toplanarak imha edilmesi, bahçelerin kış döneminde 5-10 santim derinliğinde sürülmesi gerekmektedir. Üreticilerimiz ile birlikte diğer paydaşların da bu konuda sorumluluk almaları ve kendi çalışma alanlarında gereken tedbirleri uygulamaları, yapılan bu mücadelenin başarısını arttıracaktır."

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı