Merkez Niğde Ziraat Odası'ndan patates üreticilerine uyarı

Niğde Ziraat Odası'ndan patates üreticilerine uyarı

Paylaş
Niğde Ziraat Odası'ndan patates üreticilerine uyarı

Niğde Ziraat Odası'ndan patates üreticilerine uyarı

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates ekili alanlarda halk arasında ’geç yanıklık’ olarak bilinen ’mildiyö’ hastalığına karşı üreticileri uyardı.
Ziraat Odası başkanı Veli Kenar, patateste 'mildiyö' hastalığına karşı kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozlar, il ve ilçe müdürlükleriyle oda bünyesinde çalışan ziraat mühendislerinin önerilerinin uygulanmasını istedi. Kenar, "Çiftçilerimiz ruhsatlı ilaç kullanmalıdırlar. Patates yetiştiriciliğinin başladığı temmuz ayı içerisinde bitki boyunun 15- 20 santimetreye kadar büyüme döneminde başlayan hastalığı ve alternaria (erken yaprak yanıklığı) hastalıkları tespit edilen çiftçilerimiz önlem almalıdırlar. Hastalığın ilk belirtileri yapraklarda küçük soluk yeşil ve sarımsı leke şeklinde görülmesi ve sonrasında bu lekelerin birleşerek kahverengi şeklinin almasıdır. Bu da bitkide yaprağı kurutarak verimi düşürmektedir" dedi
Çiftçilerin ekonomik zarar yaşamadan ilaçlama yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Kenar, "Bölgemizde ekonomik düzeyde tarım yapılan fasulye, patates, ve şeker pancarı gibi ürünlerimizde özellikle erken ekim yapılan bölgelerimizde havaların yağışlı ve serin olması sonucunda rhizoctania, mildiyö ve antroztoz gibi hastalıklar ekonomik zarar eşiğini geçmeden kültürel ve kimyasal mücadele yapılmalı aksi takdirde verim düzeyde yüksek miktarda kayıplara neden olmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı