Antalya Orman içindeki evlerin çevresine geç yanan ağaç

Orman içindeki evlerin çevresine geç yanan ağaç

Paylaş
Orman içindeki evlerin çevresine geç yanan ağaç

Orman içindeki evlerin çevresine geç yanan ağaç

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - AK PARTİ Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, orman yangınları sonrasında ilk yağmurlardan sonra ağaç dikiminin başlayacağını vurgulayarak, “Antalya'da birçok ev orman sınırları içerisinde. Ağaç dikimlerinin yeni dönemde evlere mahallelere en az 500 metre mesafede olmasını ve bu alanlara yanmayacak ya da yangında az hasar görecek ağaçların dikilmesi planlanmakta. Bu ağaçlar zeytin, defne, keçiboynuzu ve badem gibi ağaçlar olacak" dedi.
AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Türkiye tarihinin en büyük yangını olarak kayda geçen Manavgat orman yangını sonrasında DHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Yangının ilk çıktığı andan itibaren bakanlar, milletvekilleri ve gönüllülerle birlikte milletin yanında olduklarını anlatan Başkan Taş, şimdi sıranın yangın sonrası yaraları sarmak olduğunu söyledi. Manavgat, İbradı, Alanya, Gündoğmuş ve Akseki ilçelerinde 59 mahallede 1500 civarındaki evde ağır hasar olduğunu aktaran İbrahim Ethem Taş, yanan binaların yıkım işlemlerinin yüzde 90'ının tamamlandığını kısa süre içerisinde de yıkılan evlerin inşasına başlayacaklarını anlattı. Antalya'da çok sayışa evin orman sınırları içerisinde olduğunu belirten Başkan Taş, orman ve evlerin arasına 500 metre kala yangının etkisini azaltmak için zeytin, defne, keçiboynuzu ve badem gibi ağaçlar dikeceklerini söyledi.
9 AY İÇİNDE TAMAMLANACAK
Yangında tüm bakanlıkların ciddi efor sarf ettiğini vurgulayan İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, şöyle konuştu:
“Yanan binaların yıkım işlemleri yüzde 90 oranında tamamlandı. Konteynerler kuruldu. Elektik, su ve atık su giderleri bağlandı. Evi yanan ve yıkılan vatandaşlarımız konteynerlerde yaşamaya başlayacak. Klimasından şofbenine kadar birçok imkanı olan konteynerler. Artık bundan sonraki süreçte yıkılan evlerin yenisini yapmaya başlıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ üzerinden vatandaşlarımızın muvafakat vermesiyle birlikte inşaatlar başlayacak. Tek ve iki katlı yaklaşık 6 farklı proje var. Talepler doğrultusunda evler yapılacak. Hiçbir vatandaşı mağdur etmeyeceğiz. Biz milletimizin emrindeyiz, milletimizin yanındayız. Şu an gerek konteyner gerek diğer ihtiyaçları devletimiz, milletimiz tarafından karşılanmakta. Bu evlerin 9 ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Yeniden imar etme, yeniden yapma vakti. Burada yanan yerlerin inşası ve ihyası için tüm bakanlıklarımız çalışıyor."
4 TÜR AĞAÇ DİKİLECEK
Yangında hasar gören alanlarda ilk yağmur sonrası ağaç dikimlerine başlanacağını aktaran İbrahim Ethem Taş, “Antalya'da birçok ev orman sınırları içerisinde. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi ilk yağmurlarla birlikte ağaç dikimi başlayacak. Dolayısıyla bu ağaç dikimlerinin yeni dönemde evlere mahallelere en az 500 metre mesafede olmasını ve bu alanlara yanmayacak ya da yangında az hasar görecek ağaçların dikilmesi planlanmakta. Bu ağaçlar zeytin, defne, keçiboynuzu ve badem gibi ağaçlarla yangını azaltmak, yangının etkilerini en aza indirmek için bu ağaçların dikilmesini bekliyoruz. Minimum 500 metre, maksimum 1 kilometrelik alanlarda bu dört ağacın dikilmesi planlanmaktadır. Yangın çok acı tecrübelerle gitti. İçimizi yaktı da gitti biz de bu anlamda tecrübeler edindik. Gerek binaların yeniden yapılmasında yeniden ağaçlandırma süresinde de bu tecrübelerimizden istifade edeceğiz" diye konuştu.
KKTC'DEN 17 MİLYON LİRALIK HİBE
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner'in Manavgat'ı ziyaret ettiğini ve 17 milyon liralık hibede bulunduklarını anlatan Başkan Taş, “Yavruvatan'daki kardeşlerimiz Başbakanları vasıtasıyla Antalya'nın Manavgat ilçesine güzel bir yardım yaptılar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Manavgat'ta bir mahallenin yapılması konusunda bir çalışma var. Bu Demirciler Mahallesi'nde olabilir orada 65 evin yapımı söz konusu. Bununla alakalı son kararı AFAD ve TOKİ birlikte verecek biz de onlardan çıkacak kararı bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı