Dini bilgiler İnfak nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? İnfak kimlere verilir?

İnfak nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? İnfak kimlere verilir?

Paylaş
İnfak nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? İnfak kimlere verilir?

İslamiyet'te anlam bakımından en çok merak edilen kelimelerden birisi de İnfak kelimesidir. Aynı zamanda İslam Hukuku üzerinden de ele alınan kelime kendi koşulları doğrultusunda yerine getirmesi gerektiği bir yardım şekli olarak açıklanmaktadır. İnfak nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? İnfak kimlere verilir? İşte İnfak kelimesi hakkında merak edilenler.

İnfak zekat veya nafaka gibi anlamlar üzerinden ifade edilen bir kelimedir. İslamiyet'te çokça geçen bu kelimenin anlamını tüm Müslümanların mutlaka bilmesi gerekir

Haberin Devamı

İNFAK NEDİR?

İslam Hukuku üzerinden de değerlendirilen ve anlamı pek çok yerde araştırılan kelimelerden birisi de İnfak kelimesidir. İnfak farklı anlamları ile birlikte ifadeye sahip bir kelimedir. Özellikle kişilerin bakmakla sorumlu oldukları insanlara vermesi gereken nafakayı ifade etmektedir. Bu anlam dışında Müslümanların Allah rızasını kazanmak amacı ile farz olan zekatı vermesi üzerinde de açıklanmaktadır. 

Her Müslümanın mutlaka terine getirmesi gereken görevlerinden birisi de zekat vermektir. Burada İnfak kelimesi de bu anlamda kullanılır. Müslümanların yerine getirmesi gereken zekat görevi üzerinden İnfak kelimesi değerlendirilmektedir.

TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

İslamiyet üzerinden Müslümanların yapması gerektiği yardım, zekat olarak ifade edilen İnfak kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de anlamı araştırılmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde infak kelimesinin anlamı şu şekilde ele alınmaktadır:

Haberin Devamı

- Nafaka verip bir kimsenin geçimini sağlama.

Türk Dil Kurumunda İnfak kelimesi nafaka vermek anlamını taşımaktadır. Bununla beraber maddi yönden yardıma muhtaç kişiler için onların masraflarını karşılamak şeklinde de bir tanımlama yapmak mümkündür.

Daha çok Allah rızası için Müslümanların yaptığı zekat olarak da İnfak kelimesi nitelendirilir. Günümüzde farklı zamanlarda veya isteğe bağlı olarak yılın herhangi bir zamanında İnfak yardıma muhtaç olan kişiler için gerçekleştirilmektedir.

İNFAK KİMLERE VERİLİR?

İnfak iki farklı anlam üzerinden değerlendirilir. Birincisi bakmakla yükümlü olduğu kişilere verilen nafaka olarak tanımlanmaktadır. İkincisi ise Müslümanların vermesi gereken zekat olarak açıklanır. Bu tanımlara göre infakın kimlere verileceği de merak konusu olmaktadır.

İnfak bir kişinin bakmakla zorunlu olduğu bireylere vermesi gereken nafakadır. Yani bir kişi kime bakmak ile yükümlü ise İnfak o kişiye verilmektedir. Yani diğer bir deyiş ile vermekle zorunlu olduğu yardım olmaktadır.

Aynı zamanda infak fakirlere ve yardıma muhtaç olan kişilere de verilir. İnfak Müslümanların gerçekleştirmesi gereken zekat olarak da tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda her Müslüman bütçesine uygun bir şekilde ihtiyacı olan kişilere destek sağlar. Bunu maddi ve manevi bir şekilde gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı