Dini bilgiler MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ KILINAN NAMAZLAR! Kaç rekat, nasıl kılınır? Muharrem ayının ilk 10 gününde kılınacak namaz var mı?

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ KILINAN NAMAZLAR! Kaç rekat, nasıl kılınır? Muharrem ayının ilk 10 gününde kılınacak namaz var mı?

Paylaş
MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ KILINAN NAMAZLAR! Kaç rekat, nasıl kılınır? Muharrem ayının ilk 10 gününde kılınacak namaz var mı?

Muharrem ayının ilk günü kılınan namazlar 18 Temmuz Salı günü pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Allah rızası için kılınan bu namaz farz değilken, kılınması ile yeni hicri yıla hayırlı bir başlangıç yapılması umuluyor. Peki, Muharrem ayının ilk günü kılınan namaz, kaç rekattır, nasıl kılınır? Muharrem ayının ilk 10 gününde kılınacak namaz var mı? İşte yanıtı…

Muharrem ayının ilk günü, geçmiş senenin günahlarının bağışlanması, yeni senenin ise hayırlara vesile olması amacıyla namazlar kılınıyor. Oldukça kısa olan bu namazların ardından ise Allah-u Tealâ’ya dua ediliyor, niyazlarda bulunuluyor. Bununla birlikte Muharrem ayının ilk on gününde bir defaya mahsus olmak üzere akşam namazı ile yatsı namazı arasında da 6 rekat bir namaz kılınması tavsiye ediliyor…

Haberin Devamı

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR

1) Muharremin ilk gününde istenilen sûrelerle iki rekat kılınır ve daha sonra eller kaldırılarak:” Ey Allâh! Sen kadîm (Evveli olmayan) bir Rabb’sin. İşte bu yeni bir senedir. Ben Senden, bu senenin hayrından istiyorum, şerrinden de Sana sığınıyorum. Ey celâl ve ikrâm sahibi!

Ey Allâh! Sen Ebedîsin, Kadîmsin (başlangıcın ve sonun yoktur). İşte bu yeni bir senedir. Ben bu sene Senden dilerim ki beni şeytandan koruyasın, kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı bana yardım edesin ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul edesin. Ey celâl ve ikram sahibi!” duasını okuyan kişi için Allâh-u Te’âla bir melek görevlendirir ki, o melek şeytanı o kişiden uzaklaştırır, Allâh-u Te’âla nefsine karşı hareket etme hususunda ona yardım eder, râzı olduğu işlere onu muvaffak kılar ve bütün işlerinde o kişiye kolaylıklar ihsân eder.
(Muhammed Hakkî en-Nâzilî, Hazînetü’l esrâr, sh:43) şeklinde dua edilir.

Haberin Devamı

2) Güneş doğduktan (işrak vakti girdikten) sonra iki rekât namaz kılınır. Her rekâtta Fâtiha Sûresi’nden sonra Kurân-ı Kerim’den kolaya gelen kısım okunur. Selam verildikten sonra da 7 kere” Lâ ilâhe İllallah” kelime-i tayyibesi zikredilir.

MUHARREM AYININ 1’İ İLE 10’U ARASINDA KILINACAK NAMAZ

Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında 1 defa 2 rekâtta bir selam verilerek akşam ile yatsı 6 rekat namaz kılınır. Eğer kılınamazsa yatsıdan sonra kılınır.

Bu namazın niyeti ise şu şekildedir;

“Niyet ettim senin rızan için namaza. Herhangi bir komşumun, din kardeşimin veya bir kimsenin bana hakkı geçmişse, bu hakkın ödenmesi için,” denir ve Allahüekber denilerek namaza başlanır.

  1. rekâtta; 1 Fatiha, 1 Ayetel Kürsü, 11 İhlas
  2. rekâtta; 1 Fatiha, 10 İhlas
  3. rekâtta; 1 Fatiha, 1 Tekasür, 11 İhlas
  4. rekâtta; 1 Fatiha, 10 İhlas
  5. rekâtta; 1 Fatiha, 3 Kafirun, 11 İhlas
  6. rekâtta; 1 Fatiha, 10 İhlas okunur.

Not; Bu sureleri bilmeyen, onların yerine ihlas suresi veya bildiğini okuyabilir.

Namazdan sonra; dua edilir.