Sureler Nebe Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Nebe Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Nebe Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Nebe Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Paylaş
Nebe Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Nebe Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Nebe suresi okunuşu, sıklıkla araştırılan konulardan biri. Nebe suresini okuyan kişilerin imansız bir şekilde ölmeleri mümkün olmaz. Yüce Allah Nebe suresini okumayı alışkanlık haline getirmiş olan kimselerin rızıklarını genişletir ve onlara bolca mükafatlar verir. Bu bakımdan Nebe suresinin nasıl okunduğunu öğrenebilir ve anlamı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Nebe suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça) Nebe suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamını detaylarıyla derledik.

Nebe Suresi iniş sırasına göre 80. mushaftaki sırasına göre ise 78. sıradadır. Mekke'de indirilmiştir. Surede ağırlıklı olarak kıyamet, öldükten sonra dirilme, hesap, ceza ve mükâfat konuları ele alınmış, Allah’ın varlık ve kudretini gösteren deliller ile melekler konusuna da yer verilmiştir

Haberin Devamı

Nebe, önemli haber anlamına gelir. Nebe suresinde "kıyamet haberi" anlamında kullanılır. Kıyamet gününde evrendeki mevcut kozmik düzenin bozulması, Allah’tan başka var olan her şeyin yok olması, öldükten sonra yeniden dirilme, hesaba çekilme vb. önemli olaylar meydana geleceği için onunla ilgili habere “büyük haber” denilmiştir. “Haberden maksat kıyamet olayları değil onu bildiren Kur’an’dır veya Hz. Muhammed’in peygamberliğidir” diyenler de vardır (Ateş, X, 286; krş. Sâd 38/67). Tefsirlerde anlatıldığına göre Hz. Peygamber müşriklere Allah’ın birliğinden ve öldükten sonra dirilmenin gerçekleşeceğinden bahsedip de onlara Kur’an âyetlerini okuyunca, “Muhammed ne getirdi? Neler anlatıyor?” diye birbirlerine sormaya başlamışlar, bunun üzerine açıklanan âyetler inmiştir (Şevkânî, V, 419-420).

NEBE SURESİ OKUNUŞU (TÜRKÇE ARAPÇA)

Haberin Devamı

Nebe suresinin okunuşu şu şekildedir:

Amme yetesa elune. Anininebeil azıymi. Elleziy hum fiyhi muhtelifune. Kella seyalemune. Elem necalil arda mihaden. Velcibale evtaden. Ve halak nakum ecvacen. Ve cealna nevmekum subaten. Ve cealnelleyle libasen. Ve cealne nehare neaşen. Ve beneyna fevkakum seban şidaden. Ve cealna siracen cehhacen. Ve enzelna minelmu sırati maen seccacen. Linuhrice bihi habben ve nebaten. Ve cennatin elfafen. İnne yevmelfasli kane miykaten. Yevme yunfehu fiysuri fetetune efvacen. Ve futihatis semau fekanet ebvaben. Ve suyyiretil cibalu fekanet seraben. İnne cehenneme kanet mirsaden. Littağıyne meaben. Labisiyne akhaben. La yezukune fiyha berden vela şeraben. İlla hamiymen ve ğassakan. Cezaen vifakan. İnnehum kanula yercune hısaben. Ve kezzebu biayatine kizzaben. Ve kulle şeyin ahsaynahu kitaben. Fezuku felen neziydekum illa azaben. İnne lil muttekıyne nefazen. Hadaika veanaben. Ve kevaıbe etraben. Ve kesen dihakan. La yesmeune fiyha lağven vela kizzaben. Cezaen min rabbike ataen hısaben. Rabbis semavati vel ardı vema beynehumerrahmani la yemlikune minhu hıtaben. Yevme yekumurruhu vel melaiketu saffen la yetekellemune illamen ezine lehurrahmanu vekale savaben. Zalikel yevmulhakku femen şaette haze ila rabbihi meaben. İnna enzernakum azaben kariyben yevme yenzurul mer uma kaddamet yedahu ve yekulul kafiru ya leyteniy kuntu turaben.

Haberin Devamı

NEBE SURESİ TÜRKÇE MEALİ, ANLAMI

1.Birbirlerine neyi soruyorlar?

2, 3.Üzerinde anlaşmazlığa düştükleri büyük haberi (mi)?

4.Hayır, ileride bilecekler.

5.Yine hayır; ileride bilecekler.

6, 7.Biz, yeryüzünü bir döşek, dağları da birer kazık yapmadık mı?

8.Sizleri (erkekli-dişili) eşler halinde yarattık.

9.Uykunuzu bir dinlenme (sebebi) kıldık.

10.Geceyi (sizi örten) bir elbise yaptık.

11.Gündüzü de geçimi temin zamanı kıldık.

12.Üstünüze yedi sağlam gök bina ettik.

13.Alev alev yanan aydınlatıcı ve ısıtıcı bir kandil yarattık.

14, 15, 16.Taneler, bitkiler, sarmaş dolaş bahçeler çıkaralım diye yağmur yüklü yoğun bulutlardan şarıl şarıl yağmur yağdırdık.

17.Şüphesiz hüküm ve ayırma günü belirlenmiş bir vakittir.

18.Bu, sûra üfürüleceği gün gerçekleşir ve siz bölük bölük gelirsiniz.

19.Gök açılır ve kapı kapı olur.

Haberin Devamı

20.Dağlar yürütülür, serap haline gelir.

21, 22, 23.Şüphesiz cehennem, bir gözetleme yeridir; azgınlar için, içinde çağlar boyu kalacakları bir dönüş yeridir.

24.Orada ne bir serinlik ve ne de içecek bir şey tadacaklar!

25, 26.Ancak, uygun bir ceza olarak kaynar su ve irin içecekler.

27.Çünkü onlar hesaba çekilmeyi ummuyorlardı.

28.Âyetlerimizi de alabildiğine yalanlamışlardı.

29.Biz ise, her şeyi bir kitapta (Levh-i Mahfûz'da) tamamiyle sayıp tespit ettik.

30.Kafirlere şöyle denilir: "Şimdi tadın. Artık bundan sonra yalnızca azabınızı artıracağız."

31, 32, 33, 34.Şüphesiz Allah'a karşı gelmekten sakınanlara bir kurtuluş, bahçeler, üzümler, kendileriyle bir yaşta, göğüsleri çıkmış genç kızlar ve dolu dolu kadehler vardır.

35.Orada ne bir boş söz işitirler, ne de bir yalan.

36, 37, 38.Bunlar kendilerine; Rabbinden, göklerin ve yerin ve ikisi arasındakilerin Rabbinden, Rahmân'dan bir mükafat, yeterli bir ihsan olarak verilmiştir. Onlar, Ruh'un (Cebrail'in) ve meleklerin saf duracakları gün Allah'a hitap edemeyeceklerdir. Sadece Rahmân'ın izin vereceği ve doğru söyleyecek olan kimseler konuşabilecektir.

Haberin Devamı

39.İşte bu, hak olan gündür. Artık dileyen kimse Rabbine ulaştıran bir yol tutar.

40.Şüphesiz biz sizi, kişinin önceden elleriyle yaptıklarına bakacağı ve inkarcının, "Keşke toprak olaydım!" diyeceği günde gerçekleşecek olan yakın bir azaba karşı uyardık.

NEBE SURESİ TEFSİRİ, FAZİLETİ VE ANLAMI

NEBE SURESİNİN TEFSİRİ

Nebe’ “önemli haber” demektir. Burada ise “kıyamet haberi” anlamında kullanılmıştır. Nebe suresinin ilk beş ayetinde bahsedilen büyük haber asıl olarak kıyametin haberidir. Herkesin amellerinin ve aynı zamanda da imanının sorgulanacağı gün, o gündür. Mekkeli müşrikler tarafından kıyamet gününün gerçekliği hakkında bir şeyler söylendi. Bir kısım bu bilgiyi inkar ederken bir kısmı da tereddütte kaldı. Elbette ahiret gününde Allah'ın gücü her şeye yeter. Bu noktada tefekkür etmek için de insanlara nimetler ve aynı zamanda deliller verilmiştir.

Altıncı ayette beşik denerek Allah'ın yeryüzünü döşek yapması anlatılmıştır. Dünyadan ahiret için terbiye yeri olarak bahsedilmiştir. Dünyadaki yaşamın da bebeklerin beşikte sallandıkları süre kadar kısa ve geçici olduğu rivayet edilmiştir. Allah'ın dağları yeryüzünü bir çadıra bahsetmesi bu hayatın geçici olduğu ve hızlı olduğu anlatılır.

Uyku nimetini yaratan Allah bunun nedenini de belirtmiştir. Ardında da gece ve gündüzün yaratılma amaçları ile hikmetleri de bildirilmiştir. Gökleri yedi kat yaratan ve alev alev yanan lambalar olarak da güneşin yaratıldığı belirtilmiştir. Allah'ın yağmurları ve karı yaratması bitkilerin tokumdan meydana gelip büyümesi de surede anlatılır. Ardından da sure boyunca kıyamet günü olacaklar anlatılarak bazı örnekler ile tasvir edilir.

Nebe suresindeki tüm ayetlerin detaylı tefsirine, diyanet.gov.tr adresinde NEBE SURESİ TEFSİRİ sayfasından ulaşabilirsiniz. 

NEBE SURESİNİN FAZİLETİ, SUREYİ OKUMANIN FAYDALARI

Nebe suresini okuyan kişilerin imansız bir şekilde ölmeleri mümkün olmaz. Yüce Allah Nebe suresini okumayı alışkanlık haline getirmiş olan kimselerin rızıklarını genişletir ve onlara bolca mükafatlar verir. Nebe suresini okuyan kişilerin ölmeden önce cennetteki yerlerini görecekleri rivayet edilir. Nebe suresini okumayı alışkanlık haline getiren kişilere Allah kıyamet zamanı soğuk bir içecek ikram edecek şeklinde belirtilmiştir. İkinci namazından sonra Nebe suresini okuyan kişilerin kıyamet esasında azapları hafifler.