Beden Sağlığı Protein içeren besinler nelerdir? En çok protein hangi gıdalarda var?

Protein içeren besinler nelerdir? En çok protein hangi gıdalarda var?

Paylaş
Protein içeren besinler nelerdir? En çok protein hangi gıdalarda var?

Günlük olarak yeterli miktarda protein almak, sağlığınız için çok önemli bir durumdur. Bu kapsamda sağlıklı protein kaynaklarının arasında da yumurta, fındık, yağsız et, balık, süt ürünleri ve belirli tahıllar bulunmaktadır. Protein şeklinde düşünülen şey aslında geniş bir molekül kategorisi olmaktadır.

Hücrelerinize yapı ve destek vermekte ve bağışıklık işlevi, hareket, kimyasal reaksiyonlar, hormon sentezi ve daha fazlası için de gereklidir. Hepsi amino asit adı verilen küçük yapı taşlarından meydana gelmektedir. Bunlardan dokuzu temel kabul edilir. Vücudunuzun onlara ihtiyacı vardır. Fakat kendi başına üretemez, bu sebeple de onları diyetinize almanız gerekir.

Haberin Devamı

Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Vücut ölçüsü, aktivite seviyeleri, yaş ve gebelik durumu gibi etkenlere göre, bazı insanlar diğerlerinden çok daha fazla proteine ​​ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte, herkesin düzenli bir şekilde protein bakımından zengin yiyecekler yiyerek, en uygun miktarda protein alması önemlidir.

Protein sadece sağlığınız için gerekli değildir. Bunun yanında en doyurucu makro besindir. Protein tüketmek, sağlıklı vücut ağırlığını destekleyerek, tok ve tatmin hissetmenizi sağlamaktadır.

En Çok Protein Hangi Gıdalarda Var?

1- Yumurtalar: Bir orta boy yumurta, kolayca sindirilebilir bir formda yaklaşık 6 g protein içerir.

2- Süt: Süt ürünleri proteinle doludur ve kemik yapıcı kalsiyum da içerir. Çikolatalı süt, enerji yenileyici karbonhidratlar ve hem yavaş hem de hızlı salınan peynir altı suyu ve kazein proteinlerinin bir karışımını içerdiğinden, egzersiz sonrası asırlık toparlayıcı besindir.

Haberin Devamı

3- Yoğurt: kazein ve peynir altı suyu proteini, bir kombinasyonu olan yoğurt, protein bakımından zengin harika bir besindir. Laktozun bir kısmı yok edildiğinden, laktoza karşı hassasiyetiniz varsa bu yararlı bir seçenek olabilir, ancak herhangi bir endişeniz varsa sağlık uzmanınıza danışın.

4- Balık ve deniz ürünleri: Balık ve deniz ürünleri iyi protein kaynaklarıdır. Genellikle yağ oranı düşüktür. Somon balığı eklem sertliğini ve iltihaplanmayı azaltma özelliği ile omega-3 yağ asitlerini de içerir.

5- Tavuk ve hindi gibi beyaz et kümes hayvanlarından elde edilen yağsız proteinlerde tercih edilebilir.

6- Soya: soya bazlı içecekler gibi soya proteinli yiyecekler yemek, iyileşme sonrası dönemde yardımcı olur, ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltır.

7- Kuruyemişler: Fındık, ceviz, Antep fıstığı pratik bir protein seçimidir. Yaklaşık 50 Antep fıstığı, 6 gr protein içermektedir. Aynı zamanda kuruyemişler sodyum ve potasyum da sağlamaktadır.

8- Bakliyatlar: Fasulye ve baklagiller harika, ucuz protein kaynaklarıdır. Aynı zamanda yararlı bir demir kaynağıdır ve lif açısından da zengindirler. Mercimek ve nohut tüketimi protein için çok büyük zenginlik sağlar.

Haberin Devamı

Genelde protein, doku, hücre ve kas oluşturmanın yanında hormonlar ve antikorlar yapmak üzere vücudunuzdaki pek çok işlevden sorumlu olan temel bir besin olmaktadır.