Beden Sağlığı Serotonin içeren besinler nelerdir? En çok serotonin hangi gıdalarda var?

Serotonin içeren besinler nelerdir? En çok serotonin hangi gıdalarda var?

Paylaş
Serotonin içeren besinler nelerdir? En çok serotonin hangi gıdalarda var?

Serotonin; beyin içerisinde sinirler arasındaki iletişimi sağlayan bir çeşit kimyasal maddedir. Sağlıklı ruh sağlığı ve uyku adına gereken bu kimyasal, pek çok besinin yanı sıra antideprasan hapların içinde yer almaktadır. Hormonlar; bireyin sağlığını her anlamda etkilemektedir. Seratonin içeren besinler nelerdir? En çok seratonin hangi gıdalarda var sizler için ayrıntıları ile derledik.

Serotonin; davranış, duygu ve durum üstünde etkili olan hormondur. Bu hormon; mutluluk hormonu şeklinde de isimlendirilen serotonin, yeterli şekilde salgılandığında insanın ruh halini ve davranışlarını olumlu etkiler. Serotonin hormonu; bireyin davranışlarından, uyku düzeninden ya da beslenme alışkanlıklarından etkilenip az salgılanmaktadır.

Haberin Devamı

Bireylerin serotonin içerikli yiyecekleri tüketmemesi, güneş ışınlarından uzak olmak, az su tüketmek, sağlıklı yağları az tüketmek serotonin düşüklüğüne neden olur. Psikolojik vaziyeti değiştirebildiği gibi biyolojik durumların işleyişinde de rol almaktadır. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı biçimde işlemesi adına erkeklerde ve kadınlarda gereken hormonlar salgılanmaktadır. Bu hormonların salgılanması için serotonin içerikli besinleri tüketmek gereklidir.

Seratonin İçeren Besinler Nelerdir?

Serotonin içerikli besinler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

- Tahıl Türleri: Kepekli tahıllar, esmer pirinç, maya tohumu, buğday tohumu, serotinin üretimi adına katkı sağlar. Bilhassa güne başlarken yemek yararlı olacaktır.

- Süt Ürünleri: Yumurta akı, peynir türleri, süt serotonin üretimini arttırır.

Haberin Devamı

- Tohum ve Yemiş Türleri: Keten tohumu, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, susam, yer fıstığı, kaju serotonin düzeyini arttırır.

- Sebze Çeşitleri: Mısır, brokoli, karnabahar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebze türleri, kabuğu ile fırınlanan patates, soya ürünleri, soya sütü, soya fasulyesi serotonin düzeyinin normal düzeyde kalmasını sağlar.

- Meyve Çeşitleri: Kivi, muz, ananas, kavun, mango, erik, greyfurt, avokado beyin fonksiyonlarını geliştirme konusunda çok etkili olacaktır.

- Yağ Çeşitleri: Keten tohumu, balık yağı, ceviz yağı, üzüm çekirdeği, aspir, kanola, buğday tohumu yağı, ayçiçeği gibi doğal yağlarda yer alan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de serotonin hormonu için önemlidir.

En Çok Seratonin Hangi Gıdalarda Var?

Serotonin en çok;

- Et,

- Tahıl türleri,

- Yumurta,

- Çikolata,

- Süt ve süt ürünleri,

- Meyve ve sebzeler,

- Bazı yağ türleri.

Serotonin Düzeyinin Düşük Olması Durumunda Oluşan Belirtiler

Serotonin seviyesinin düşük olması durumunda kişi kendinde bazı farklılıkları fark edebilir. Serotonin eksikliği neticesinde oluşan kimi belirtiler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

- Anlık gelen çikolata ve tatlı krizleri varsa,

- Son dönemlerde kişi kendini mutsuz ve yorgun hissediyorsa,

- Uyku düzensizliği varsa,

- Yaşama karşı endişe çok yüksekse,

- İştah dengesizliği varsa,

- Metabolizma durgunsa ve sindirim hastalıkları başlamışsa,

Haberin Devamı

- Hafıza problemleri yaşanıyorsa,

- Sosyalleşmekten korkuluyorsa,

- Cinsel duygular azalmış ise,

- Son zamanlarda baş ağrısı çoksa bireyin serotonin hormonu düzeyinde azalma yaşanmış olabilir. Bu yüzden serotonin içerikli besinlerin tüketilmesi gerekir.