İyileştirici özelliği var
Leylek otu, damarları daraltıcı, kanamaları kesici, iltihapları önleyici ve yaraları iyileştirici özelliklere sahiptir.
Leylekgagasıgillerin iki önemli alt grubu vardır, bunlar leylekotugiller (geranium) ve ıtırotugiller (pelargonium) bu iki alt türün toplam 280 türü mevcuttur. Bizi ilgilendiren şifalı ıtır ve büyük ıtır bu iki bitki ıtır başlığında incelenmiştir. Burada ise leylekotugillerden üç önemli türe kısaca değineceğiz. Leylek otu, turnagagası, veya pis kokulu leylek otu: ’’geranium robertanium’’, benekli leylek otu: ’’g. makulatum’’ ve kan leylek otu: ’’g. sanguineum’u’’ sayabiliriz.
Botanik: Leylek otu genellikle bir yıllık, nadiren iki yıllık, 20-50 cm bo¬yun-da, yükselirken çatallaşan, narin bir bitkidir. Yaprakları üç parça, her parça 3-7 loptan oluşur, kenarları kertikli, koyu yeşil renkli ve uzun saplıdır. Taze sürgünleri yeşil, eskileri kahverengimsi kırmızı renkte ve boğumlar oldukça hassastır. Çiçek sapı oldukça uzun olup yaparak dip-lerinden çıkar ve genellikle her sapta bir çift çiçek bulunur. Çiçekleri beş adet yumurta şeklinde, pembemsi kızıl renkli, üzeri beyaz çizgili renkler-den meydana gelen taç yaprakları 4-6 mm büyüklüğündeki taç yaprak-lardan oluşur. Göbekte esmerimsi kırmızı demet şeklinde küçük döllen¬me tozlukları bulunur. Tohumları önce leylekgagasını andıran sonra sivri uçların düşmesi ile ortaya çıkan oval şekildeki meyvelerinin içinde bulunur.
Yetiştirilmesi: Tohumları sonbaharda toplanır, Martta saksı veya seralara ekilir ve fideleri Nisandan humuslu, gölgelik veya yarı gölgelik olan bahçe, tarla veya ormanlara ekilir. Tohumları Nisanda direkt olarak ala¬na ekilir.
Tesir şekli: Damarları daraltıcı, kanamaları kesici, iltihapları önleyici ve yaraları iyileştirici özelliklere sahiptir.
Kullanılması : Halk arasında eskiden başta; ekzema, ishal, iç kanamalar, bağırsak iltihapları, bademciklerin ve lenf bezlerinin şişmesine karşı kullanılmıştır. Haricense yaraların üstüne haşlanarak veya taze olarak sarılmıştır.
Çayı: İki kahve kaşığı Leylek otu (kurutulup ince kıyılmış) demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. 5-10 dk demlenmeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
- Yaşlanmak, hareketsiz ve pasif bir yaşam sürmek anlamına gelmiyor!
- Bu yöntemi deneyen o hastalıktan kurtuluyor! Sadece zayıflatmıyor: Karaciğer iltihabının kökünü kazıyor, kolesterolü damarlardan kazıyor
- Kahkahalara boğan Haydar Dümen soru-cevapları! İşte unutulmayacak 11 yanıtıyla Haydar Dümen best of!
- Lezzetine aldanmayın zehirli olabilir! Tüketirken sakın bu hatayı yapmayın: Etkileri 2 ila 6 saat içerisinde ortaya çıkıyor
- İlaç üstü yoğurt şifayı unut! Düzenli ilaç kullanırken bunları yemeyin: Kalp ritmini bozabilir, kansızlığa yol açabilir