Futbol Çift başlı kartal nedir? Çift başlı kartalın anlamı ne? Dünya Kupası'na çift başlı kartal damga vurdu!
Paylaş
Çift başlı kartal nedir? Çift başlı kartalın anlamı ne? Dünya Kupası'na çift başlı kartal damga vurdu!

Dünya Kupası'nda oynan İsviçre-Sırbistan maçı ile gündeme gelen çift başlı kartal sevinci birçok kişi tarafından ne anlama geldiği merak ediliyor ve araştırılıyor. 2018 Dünya Kupası'nda İsviçre, Sırbistan'ı 2-1 galip ettiğinde, Arnavut kökenli Xhaka ve Shaqiri'nin gol sevinçleri ile gündeme gelen çift başlı kartal, 2 Aralık 2022 Sırbistan-İsviçre karşılaşmasında yine gündem oldu. Peki, Çift başlı kartal nedir? Çift başlı kartal ne anlama geliyor?

2018 Dünya Kupası E Grubu'nda İsviçre, Sırbistan'ı 2-1 yenerken; Arnavut kökenli Xherdan Shaqiri ve Granit Xhaka'nın Arnavut Kartal'lı gol sevinçleri, Sırbistan ile tansiyonun yükselmesine sebep olmuştu. 02 Aralık 2022'de Dünya Kupası'nda Sırbistan ve İsviçre'nin karşı karşıya gelmesi akıllara çift başlı kartal sevincini getirdi. Peki, Çift başlı kartal nedir? Çift başlı kartal ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

ÇİFT BAŞLI KARTAL NEDİR?

Avrasya bölgesinde pek çok farklı kültür tarafından benimsenmiş tarihsel bir figürdür. Günümüzde Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan devletlerinin resmi bayrağında ve birçok ülkede hala bazı kentlerin ve kimi kuruluşların, armalarında ve amblemlerinde çift başlı kartal motifi bulunmaktadır.

Eski çağlarda Hititliler ve Sümerlerde rastlanır. Sümerler’de Lagaş kentinin simgesi çift başlı kartaldır. Onlardan; Akadlara, Asurlulara, Sasanilere, Bizanslara ve Türklere geçer. Aynı zamanda: Hititlilerde, Büyük krallık döneminde: Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya’daki kabartmalarda, yine çift başlı kartal görülür.

Anadolu’da durum böyle iken, Orta Asya’da Şamanizm’e göre yer ile göğün arasındaki çelik kapıyı kartal tutar. İnsanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden varlıklar kuş şeklindedir. Kartal, kuşlar arasında ululuk ve yükseklik timsalidir. Bu yüzden Türkler, kılıç kabzalarında, çift başlı kartal figürü kullanmışlardır.

Haberin Devamı

ÇİFT BAŞLI KARTAL SEVİNCİNİN HİKAYESİ NEDİR?

İsviçre milli takımında forma giyen Kosova asıllı iki futbolcu Shaqiri ve Xhaka, 2018 Dünya Kupası'nda maçın kahramanları olmuşlardı. İsviçre'nin 2-1 kazandığı maçta golleri atan Shaqiri ve Xhaka gol sevincini yaşarken çift başlı kartal yapmışlardı.

Bu el hareketi, Kosova milliyetçiliğinin bir sembolü ve Sırpların birleşme fikirlerine aykırı düştüğü için gerginlik yaşanmasına neden olmuştu.