İzmir Torbalı'da başkanvekilliği için seçim zamanı

Torbalı'da başkanvekilliği için seçim zamanı

Paylaş
Torbalı'da başkanvekilliği için seçim zamanı

Torbalı'da başkanvekilliği için seçim zamanı

İZMİR'de, CHP'li Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur'un yaşamını yitirmesinin ardından boş kalan başkanlık koltuğuna vekil olarak oturacak isim için yarın seçim yapılacak. Belediye Meclisi'nde 18 kişi ile en fazla üyesi bulunan CHP'de birkaç adayın isminin geçmesine karşın tek aday çıkarılacağı konuşulurken, AK Parti'de ise genel merkezden talimat gelmesi bekleniyor.

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un geçtiğimiz günlerde tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi’nde solunum rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından gözler başkanvekilliği seçimine çevrildi. Belediye Kanunu'nun 45. maddesine göre meclisi toplama yetkisi Valilik sorumluğunda bulunuyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yarın saat 14.00'de yeni başkanın seçilmesi için belediye meclis üyelerinin toplanmasına karar verdi. Toplantı meclis başkanvekili Özkan Yıldız idaresinde gerçekleştirilecek. Gizli oyla yapılacak seçimde ilk iki turda üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilecek. Torbalı Belediye Meclisi'nde CHP'nin 18, AK Parti'nin 10, MHP'nin 2, DEVA Partisi'nin 1 meclis üyesi bulunuyor.

CHP'DE TEK ADAY

CHP İzmir İl Başkanlığı da Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefatının ardından meclis üyelerinden kimin belediye başkanvekili adayı olacağı belirlenmeye çalışılıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, meclis üyeleri ve ilçe yöneticileriyle son kez bir araya gelerek nabız yoklayacak. CHP'de Mithat Tekin ile Yıldız Sivrikaya isimlerinin ön plana çıktığı konuşuluyor. Buna karşın tek isim üzerinde mutabık kalınacağını ifade eden CHP Torbalı İlçe Başkanı Erol Günaydın, yarın yapılacak seçimle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Şu an herhangi bir netlik yok. Henüz toplantı yapmadık. Arkadaşların hepsine güveniyorum. Hepsi birbirinden değerli 18 meclis üyemiz var. Yarın açıklanır. Yarın 14.00'de seçim olacak. Birden fazla kişi konuşuluyor. Ancak tek aday çıkaracağız. Tüm üyeler tek ismi oylayacak."

GENEL MERKEZİN TALİMATI BEKLENİYOR

AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın da henüz AK Parti İzmir İl Başkanlığı'ndan bu noktada herhangi bir bilgi gelmediğini belirti, "Cumhur ittifakı olarak kendi iç toplantılarımızı meclis üyeleriyle yaptık ama genel merkezden henüz bir talimat gelmedi. Ona göre kamuoyuyla paylaşacağız. CHP de duyduğum kadarıyla yarın açıklayacakmış. Biz de bugün yarın bir açıklama yapacağız" dedi. AK Parti’de aday olarak öne çıkan ismin Özgür Erman Çağlar olmasıyla ilgili de bir açıklama yapan Günaydın, herkesin sevebileceği bir adayın belirleneceğini belirterek şöyle devam etti:

"Ortada bir ölüm durumu var. Ama hayat da devam ediyor. Siyaset bu. İl başkanımızla görüştük. İstişareden sonra bize bilgi verileceği söylendi. Beklemedeyiz. Biz bir çalışma yapmadık. Sadece kendi aramızda konuştuk. Bizim 10 üyemiz, MHP'nin 2 üyesi var. Karşı tarafla diyaloğa girmedik. Özgür Erman Çağlar grup başkan vekilimiz. Onun adının geçmesi normal. Ama net bir durum yok. Her tarafı kapsayacak, herkesin sevebileceği bir aday olur."

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı