Merkez 'Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu' başladı.

'Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu' başladı.

Paylaş
'Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu' başladı.

'Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu' başladı.

Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- MERSİN’de Toros Üniversitesi tarafından düzenlenen '1'nci Ulusal Mersin Tarihi Kent Sempozyumu' başladı. Sempozyumda akademisyenler, 22 farklı başlıkla tarih, mimarlık ve sosyoloji gibi alanlarda sunumlar gerçekleştirecek.
Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen sempozyuma, Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar Mimarlık ve Tasarım Bölümü Dekanı Prof. Dr. Erkin Erten, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Mersin Valisi Ali İhsan Su, kentin tarihi mekanlarıyla açık hava müzesi olduğunu belirterek, "Tarsus'tan Anamur'a kadar her yer tarih. Bizim amacımız bunları ortaya çıkarmak. İlimizde kazılar devam ediyor. Normalde 3 ay sürmesi gerekirken biz 1 yıla çıkardık kazıları. Ortaya çıkardığımız eserlerin restorasyonu ile ilgili projeler gerçekleştiriyoruz. Sonra onarımı yapıyoruz ve kentin atmosferine uygun bir alanda kullanmaya gayret ediyoruz" dedi.
'KULLANILMAYAN BİNALAR HARAP OLUYOR'
Prof. Dr. Erten ise, kentte kullanılmayan binaların zamanla harap olmaya başladığını anlatırken, şunları söyledi: "Restore edilenlerin tarihi binaların kullanılması önemlidir. Ancak doğru amaçla kullanılması ve doğru işlevlendirilmesi gerekmektedir. Mersin kent merkezinde sayıları oldukça az da olsa Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi'nin ulusal mimarlık akımlarına ait yapılar bulunmaktadır. Bu tarihi eserlerin bir kısmı, kullanılmaz durumda, onarım beklemektedir. Ancak mevcutların onarılması için bazı faaliyetler de göze çarpmaktadır. Mersin Tarihi Kent Sempozyumu’nu Mersin tarihi kent bölgesinin ve bu bölgedeki tarihi yapıların bilimsel toplantılarda yeterince ele alınmadığını düşündüğümüz için düzenledik. Bu alanda yapılan bilimsel çalışmaları bir araya getirerek yeni bir kaynak oluşturabilmeyi hedefliyoruz. Söz konusu tarihi kent alanı içerisinde, tarihi yapılarda eğitim veren fakültemizin bölgeye bir katkısı olması gerektiğini düşünüyoruz."

'KORUMA PLANINI HAYATA GEÇİRMELİYİZ'
Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da, belediye olarak tarihi yapıları korumak için çalışmalara başladıklarını söyledi. 2012 yılında yapılan Koruma İmar Planı'nın rafa kaldırıldığını ancak söz konusu planın mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Başkan Gültak, “Bu koruma planlarını hayata geçirmezsek bir çok binayı kaybedebiliriz. Biz bu tür çalışmalara her türlü desteği vermeye hazırız. Çukurova büyük bir medeniyet. Her tarafımız tarih ama biz bu tarihi alanları yeteri kadar değerlendiremiyoruz" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Murat Durukan, 'Mersin'in Antik Çağdaki Yerleşimi Zephyrion Antik Kenti' başlıklı sunum yaptı. Sunum sonrasında Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen akademisyenler 22 farklı başlıkla; tarih, mimarlık ve sosyoloji gibi alanlarda sunumlar gerçekleştirdi. Sempozyum kapsamında Atatürk Evi, Rum Ortodoks Kilisesi, Uray Caddesi, Mersin Büyükşehir Belediye Binası ve Toros Üniversitesi Uray Yerleşkesi'ne teknik gezi düzenlenecek.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı