Bakım Yağlı saç derisiyle başa çıkma rehberi

Yağlı saç derisiyle başa çıkma rehberi

Paylaş
Yağlı saç derisiyle başa çıkma rehberi

Her gün yıkadığınız saçlarınız birkaç saat sonra yeniden yağlı bir görünüme kavuşuyor olabilir. Aşırı yağlı saç derisi, sadece estetik bir sorun değildir, ilerleyen süreçte saç dökülmesi yaşanmasına neden olabilir. Saç dipleriniz hızla yağlanırken saçlarınız kuru ve cansız olabilir. Peki ya çözüm? Posta.com.tr okurları için aşırı yağlı saç derisi nedenlerini ve çözüm önerilerini araştırdık.

Posta.com.tr | Sürekli parlak, hızla yağlanan ve saçlarınızı sönük gösteren saç dipleriyle karşı karşıya kalmaktan sıkıldıysanız, önlem almanın vakti gelmiş olabilir. Saç diplerindeki sebumu dengelemeniz mümkün ancak bunun için biraz sabırlı ve sistematik davranmanız gerekebilir. Almanız gereken önlemleri ve tüm çözümleri sizin için araştırdık.

Haberin Devamı

Kafa derisi, tıpkı cildiniz gibi pH seviyesini dengelemek, cildi bakterilerden ve mikroplardan korumak ve nem seviyesini ayarlamak için sebum üretir. Deri altında bulunan yağ bezlerinin ürettiği sebum, saçınızdaki yağın kaynağıdır. Saçlı derinizdeki sebumun dengede olması oldukça önemlidir ancak çok fazla üretimi çeşitli sorunlara neden olur.

Saç yağlanması aslında saç derisinin yağlanmasıdır.

Peki, aşırı yağlı bir saç derisi saç dökülmesine neden olabilir mi? Kısa cevap evet! Aşırı yağlı saç derisi kesinlikle saç dökülmesine katkıda bulunur ancak çoğu zaman bunun tek nedeni değildir. Aşırı miktarda yağ, gözenekleri tıkayan ve yeni saç büyümesini önleyen kir, kepek ve ürün kalıntılarının kafa derinize işlemesine neden olur.

Haberin Devamı

Aşırı yağlı saç derisi bir süre sonra pitrosporium denen ve saçlı deri de bulunan bir mantarın sayısını arttırarak saçlarda kepeklenmeye ve de seboreik egzamanın ortaya çıkmasına veya alevlenmesine neden olabilir.

Aman dikkat! Bu durumda çoğu kişi saçlarını daha çok ve daha uzun yıkamaya başlar ki asıl sorun da bu noktada oluşur. Aşırı yıkanan saç dipleri kurumayı önlemek için daha fazla sebum üretmeye başlayacaktır. Elbette aşırı sebum üretiminin tek nedeni bu değil…

  • Kafa derisindeki sebum dengesinin bozulması (En yaygın nedenlerden biridir.)
  • Saçlara çok fazla dokunmak, fazla yıkamak ve yıkarken sıcak su kullanmak
  • Hormonal dengesizlikler
  • Bazı vitaminlerin eksikliği hatta bazı durumlarda fazlalığı
  • Tabi ki beslenme sorunları
  • Fazla zeki olmak (Hayır, yanlış yazmadık. Bu konuda yapılan ilginç araştırmayı az sonra anlatacağız)
  • Maalesef genetik bazı etkenler de aşırı sebumdan sorumlu olabilir ancak tüm bunlara rağmen saçlı derinizdeki aşırı yağlanmanın önüne geçebilirsiniz.

Aşırı yağlı saç derisi ile mücadele etmek istiyorsanız, öncelikle nedenleri olabildiğince ortadan kaldırmalısınız.

YAĞLI SAÇ DERİSİNDEN KURTULMANIN YOLLARI

Kafa derisindeki sebumu dengelemek için, ilk iş olarak ürünlerinizi kontrol ederek başlayın.

  • Nasıl şampuan kullanmalı?

Nemlendirici, pürüzsüzleştirici veya kıvırcık saçlar için iyi olan şampuanlardan kaçının. Bunlar zaten yağlı saç derinize çok fazla nem ekleme eğilimindedir. Hacim verme, arındırma, güçlendirme veya dengelemeden bahseden etiketleri arayın.

Doğal içeriklere yönelin. Sık sık şampuan değiştirmeyin. Sülfat içermeyen köpürmeyen şampuanlar saç derinizin doğal yapısını desteklemenize yardımcı olabilir.

  • Nasıl yıkamalı?

Sağlıklı saçlar için saç yıkama sıklığı haftada 3 kere olmalıdır ancak aşırı yağlanan saçlara sahipseniz, saç derinizin doğal olarak dengelenmesine destek olmak için özellikle bir süre haftada 2 kere yıkamayı deneyin.

Haberin Devamı

Saçlarınızı sıcak ya da soğuk değil, ılık suyla yıkamaya başlayın.

Şampuanı sadece saç diplerinize ve masaj yaparak uygulayın, yıkama işlemini fazla uzun tutmayın.

Bazı alışkanlıklarınızı düzenleyin

Gün içinde saçlarınıza dokunmamaya özen gösterin. Şapka takma alışkanlığınız varsa özellikle bir süre durdurun. Kafanızı aşırı güneşten koruyun.

Saç fırçanızı sık sık temizleyin, steril tutmaya özen gösterin.

HORMON SEVİYELERİ İŞARET OLABİLİR!

Hormon seviyeleri değiştiğinde, kafa derisi salgıları da değişebilir. Saç derisi genellikle ergenlik döneminde, yoğun stres zamanlarında ve ayrıca yumurtlama dönemlerinde daha yağlı hale gelebilir. Polikistik Over Sendromu, gibi tıbbi durumlar da aşırı yağlı saç derisine neden olabilir. Tüm önlemleri almanıza rağmen yağlı saç derisi ile ilgili sorununuz, hormonlarınızla alakalı olabileceğini düşünüyorsanız, doktora görünerek hızla bu sorundan kurtulabilirsiniz.

VİTAMİNLER VE BESLENME

Hormonlar gibi bazı vitamin eksiklikleri de saç diplerinin fazla yağlı olmasına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Beslenme, vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminlerin alınması için en ideal yöntemdir. Beslenme eksiklikleri aşırı sebum üretimine neden olmanın yanı sıra saçların zayıflamasına da neden olur.

  • Özellikle, B vitaminlerinin alımı, sebum üretim seviyenizle doğrudan bağlantılıdır. B vitaminlerinin, özellikle B2 vitamininin (riboflavin) ve B6 vitamininin (piridoksin)yeterli miktarda alınması, sebum üretimini düzenleyerek yağlı saçlarla mücadeleye yardımcı olabilir.
    • B2 vitaminiiçeren besinler; patates, havuç, süt, peynir, fındık-fıstık ve mercimekte bulunur.
    • B6 vitaminiiçeren besinler; nohut, kırmızı et, süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunur.
  • D vitamini vücuttaki sebum içeriğini düzenlemekten sorumludur. Bir eksiklik, kafa derisi yağ seviyelerimizde bir dengesizliğe yol açabilir. Her gün 10 -15 dakika avuç içlerinizi güneşe açmak D vitamini ihtiyacınızı karşılamanızı sağlar.
  • Omega 3 desteği, saç derinizdeki sebumun dengelenmesinde oldukça etkilidir. Araştırmalar, Omega 3’ün derideki yağ bezlerindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Saç derisi sağlığını iyileştirmeye, kepeği azaltmaya ve saç dökülmesini en aza indirmeye destek olur.
  • Demir! Doğrudan saç derinizdeki aşırı yağ ile alakalı olmasa da saç köklerinin güçlü olmasıyla yakından ilgili olan demir eksikliğiniz varsa tedavi edilmesi tüm vücudunuz gibi saç sağlığınız için de önemlidir.

AŞIRI YAĞIN SUÇLUSU FAZLA ZEKİ OLMANIZ OLABİLİR!

Zeki insanların saçı daha çabuk yağlandığı ortaya çıktı. Bazı haber kaynaklarına göre zeki insanların bünyesinde normal insana göre daha fazla bakır ve çinko bulunurmuş. Bakır ve çinko çokluğu ise saçların daha fazla yağlanmasına sebep olurmuş.

Posta.com.tr okurları için bunu araştırdık.

Bu düşünceye neden olan araştırma da, IQ'su düşük olan öğrencilerle normal IQ'ya sahip öğrenciler arasında iki eser element olarak çinko ve bakır miktarı açısından bir karşılaştırma yapılmış ve saç örnekleri alınmış. Düşük IQ'lu öğrencilerin saçlarındaki çinko seviyelerinin sıradan öğrencilerinkine göre düşük olduğu ortaya çıkmıştır.  

Siz en iyisi, sağlıklı beslenerek çinko ve bakır seviyelerinizi de olması gerektiği seviyede tutun.

Haberin Devamı

AŞIRI SEBUMU DENGELEYEN DOĞAL ÇÖZÜMLER

Saç diplerinizdeki sebumdan kurtulmak için bu önlemleri aldıktan sonra haftada 1-2 defa yapacağınız özel bakımla, sebum seviyelerinizin dengelenmesine destek olabilirsiniz.

  • İbrahim Saraçoğlu’nda lavanta kürü

3 bardak su içerisine 1 tutam lavanta atın. 7-8 dakika kaynatın. Ardından süzerek soğumasını bekleyin. Haftada 1-2 defa saça ve saç diplerine yedirin, 30 dakika bekleyin, sonra durulayın.

  • Elma sirkesi, yağlı saçlara uygulanabilecek doğal çözümlerden en çok bilineni.

Lavanta kürü yerine elma sirkesi tercih edebilirsiniz. İçindeki asetik asit, saç derisindeki pH seviyesini dengelemeye yardımcı olur ve bu da aşırı yağ salınımını kontrol ederek saçlarınızdaki yağ birikimini azaltır. Ayrıca yumuşak ve parlak saçların tadını çıkarmanız için güçlü bir saç toniği olarak çalışır.

Bir bardak suya 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek, durulama suyu olarak, temiz saç derinize uygulayın. Birkaç dakika masaj yapın ve durulayın. Haftada 1-2 defa uygulayabilirsiniz.

  • Çay ağacı yağı kürü

Haftada da 1 kere çay ağacı kürü deneyin. 1 kaşık zeytin yağı ile karıştıracağınız 1 kaşık çay ağacı yağını saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık 15 dakika bekletin ve saç diplerinizi arındırın.