Egzersiz - Diyet Rafine şeker nedir, nelerde var? Rafine şekerin zararları nelerdir?

Rafine şeker nedir, nelerde var? Rafine şekerin zararları nelerdir?

Paylaş
Rafine şeker nedir, nelerde var? Rafine şekerin zararları nelerdir?

Rafine şeker, şeker pancarı ya da şeker kamışının doğal şekerini işleyerek elde edilen şekerdir. Rafine şeker alımı kalp hastalıklarını ve obeziteyi artırmaktadır. Rafine şekerli olan gıdalar enerji verse de bu enerjinin çok hızlı bir şekilde düşmesine de sebep olur. Rafine şeker nedir ve nelerde vardır, zararları nelerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Rafine Şeker, doğal şeker içeren bitkilerin suyu çıkarılarak elde edilen kristalleştirilmiş şekerdir. Kilo alımını hızlandırdığı ve kalp hastalıklarına sebep olduğu için mümkün olduğunca az tüketilmesi önerilmektedir...

Haberin Devamı

RAFİNE ŞEKER NEDİR?

Rafine şeker, sofra şekeri olarak da bilinmektedir. Doğal olarak şeker içeren bitkilerdeki suyun çıkarılması ve çeşitli yöntemler ile kristalleştirilmesi sonucu elde edilir. Mısır şuruba da rafine şekere örnektir. Özellikle genetiği ile oynanmış olan mısırlar kullanıldığı zaman mısır şurubu daha da zararlı bir hal alır.

Sofra şekeri, fruktoz içeren mısır şurupları, toz şeker ve küp şeker rafine şekerlerin en çok kullanılan türleridir. Doğal şekerler ise bal, pekmez ya da hurma özü gibi şekerlerdir. Zararlı olmasından dolayı rafine şekerin mümkün olduğunca az kullanılması önerilir. Rafine şekeri az kullanarak karaciğer yağlanmasının ve kalp krizinin önüne geçebilirsiniz.

NELERDE VAR?

Rafine şeker genelde sofra şekeri olarak tüketilir ve tüm tatlılara ya da yemekleri eklenir. Hazır reçellerde, marmelatlarda ve paketli ürünlerde rafine şeker kullanılır. Hazır içeceklerde ve yiyeceklerde de rafine şeker vardır. Hazır dondurmalarda da dondurmaları tatlandırmak için rafine şeker kullanılmaktadır. Paketli gıdalar, konserve yiyecekler ve bebek mamalarında dahi rafine şeker kullanılması mümkündür. Çoğu hazır ve paketli üründe rafine şeker kullanıldığı için paketlerin içerik kısımlarına ürünleri satın almadan önce bakmak gerekir.

Haberin Devamı

RAFİNE ŞEKERİN ZARARLARI NELERDİR?

Rafine şekerin en büyük zararı kilo alımını hızlandırmasıdır. Rafine şeker kullanımı kan şekerini çok hızlı yükselterek çok hızlı düşürdüğü için ani açlık hislerine sebep olur.

Doğal şekerle aynı etkiyi göstermediği için zararlıdır. Her ne kadar rafine şekerli gıdalar enerji verse de bu enerjinin çok hızlı düşmesine de sebep olur. Bu nedenle rafine şeker kullanan kişilerin enerjisi bir anda düşer ve bu da hem açlık hem de yorgunluk hissine sebep olur.

Rafine şekeri çok kullanan kişilerde karaciğer yağlanması olabilir.

Rafine şeker dengeli kolesterol ve kalp sağlığı için de oldukça zararlıdır. Ayrıca kalp krizi riskini de oldukça yükselten etkenler arasındadır.

Rafine şeker mineral ve vitaminlerin vücuttaki emilimini azaltarak bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine sebep olur.

Haberin Devamı