Yaşam Ek takviyeye son! D vitamini yönünden oldukça zengin besinler!

Ek takviyeye son! D vitamini yönünden oldukça zengin besinler!

Paylaş
Ek takviyeye son! D vitamini yönünden oldukça zengin besinler!

D vitamini insan vücüdu açısından önemli bir vitamindir. Birçok işlevi bulunan D vitamini özellikle kadınlarda ve çocuklarda belirli dönemlerde vücutta eksik olması nedeniyle hastalıkların artmasına, bağışıklığın düşmesine neden olmaktadır. Bu dönemlerde genellikle ek takviyeye başvuruluyor. Peki D vitamini yönünden zengin besinler nelerdir? İşte hepimizin bildiği ancak belki de farkında olmadığımız D vitamini deposu olan o besinler...

Mustafa EFE/Posta.com.tr D vitamini, vücuttaki kalsiyum ve fosforun emilimini sağlayan ve kemik sağlığı, bağışıklık sistemi ve kas işlevi için önemli olan bir vitamindir. D vitamini eksikliği hastalıklara daha kolay yakanılması, bağışıklık sisteminin düşmesi gibi birçok etkiye sahiptir. Özellikle çocuk ve kadınlarda belli dönemlerde D vitaminin vücuttaki eksikliği nedeniyle ek takviyelere başvurulurken aslında günlük hayatta kolayca tüketebileceğimiz bazı besinler D vitamini depoları olarak bilinmektedir. İşte D vitamini yönünden zengin o besinler...

Haberin Devamı

D vitamini yönünden zengin besinler şunlardır:

Yağlı balıklar: Somon, sardalya, uskumru, ton balığı, kılıç balığı ve morina balığı, D vitamini açısından en zengin besinlerdir. 85 gram somon, günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %48'ini karşılayabilir.

Yumurta sarısı: Yumurta sarısı, D vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Bir adet yumurta sarısı, günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %10'unu karşılayabilir.

Karaciğer: Sığır, kuzu ve tavuk karaciğeri, D vitamini açısından zengindir. 75 gram sığır karaciğeri, günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %100'ünü karşılayabilir.

Mantarlar: Mantarlar, güneş ışığına maruz kaldıklarında D vitamini üretebilirler. Portobello, shitake ve bebek bella mantarları, D vitamini açısından zengindir.

Haberin Devamı

Süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri, D vitamini ile takviye edilebilir.