Yaşam İslamcılık Ümmetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? İslamcılık Ümmetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

İslamcılık Ümmetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? İslamcılık Ümmetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

Paylaş
İslamcılık Ümmetçilik Akımı Nedir, Temsilcileri Kimlerdir? İslamcılık Ümmetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

İslam da Ümmetçilik akımı sıklıkla gündemde olan önemli konular arasında yer almaktadır. Özellikle İslam devleti ve tek bayrak altında toplanma önem taşıyan kitleleri yakından ilgilendiren konular arasında yer almaktadır. Bu bakımdan İslamcılık ümmetçilik akımını öğrenebilir buna göre rahatlıkla fikir sahibi olarak kullanabilirsiniz. Sizin için İslamcılık ümmetçilik akımı nedir? Temsilcileri kimlerdir sizler için derledik.

İslamcılık Ümmetçilik İslam dininin tek millet ve devlet ile tek bayrak altında toplanma amacı taşıyan akım olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

İslamcılık Ümmetçilik Akımı Nedir?

İslamcılık ümmetçilik akımı diğer bir deyişle Pan-İslamizm olarak ifade edilmektedir. İslamcılık ümmetçilik akımına göre Dünya üzerindeki tüm Müslümanların İslam dini kuralları çerçevesinde kurulan devlet altında toplamak ve tek bayrak altında örgütlenmesini sağlamak amacıyla kurulan bir siyasi eylem olarak tanımlanmaktadır.

İslamcılık İslam dini kurallarını kabul eden olarak ifade edilirken ümmetçilik ise İslam dininin Peygamberi olan Hz Muhammedin yolunda giden onun yaptıklarını kabul eden kişilere verilen kavram olarak kabul edilmektedir.

İslamcılık ümmetçilik akımının temel amacına bakılacak olursa devletin ve Müslüman olarak İslam dini kabul etmiş toplumun bir arada şeri kurallara uygun olarak yaşamak ve Allah'ın emirlerini yerine getirmek olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

Ümmetçilik ile İslamcılık birbirinden farklı kavram gibi görünse de İslam’ı kabul eden bir Müslüman ümmetçiliği de kabul etmelidir. Çünkü İslam’ı insanlığa yayan ve anlatan Hz Muhammed'in anlattıklarını kabul edenler ümmetçi olarak ifade edilmektedirler.

İslamcılık Ümmetçilik Kavramının Temsilcileri Kimlerdir?

20 yy da özellikle İslami kurallara bağlı ve önde gelen isimler İslamcılık ve ümmetçilik akımını başlatmış olmaktadır. Buna göre Reşid Rıza, Hassan El-Benna, Humeyni temsicilerin başında gelen isimler olmaktadır.

Bu temsilcilerin genel amacı dünya ülkelerine ve insanlığa İslam’ı kabul ettirmek ve bu yönde tek devlet altında toplanmak olarak amaçlamaktadırlar.

İslamcılık Ümmetçilik Akımı Eserleri Nelerdir?

Avrupa topluluklarının kendi içerisinde Hıristiyan akımını başlatması üzerine Osmanlı döneminden 20 yüzyıl da dahil olmak üzere inanç ve fikir akımlarının temsilcileri çeşitli eserler meydana getirmişlerdir. Buna göre genellikle devlet ayaklanmaları, rejim değiştirme süreçleri gibi eylemler İslamcılık ümmetçilik akımları için yapılmış hareketler olarak kabul edilmektedir. Bu konu geçmiş yıllardan bu zamana özgürlükçü ve demokratik düşünceye sahip olanlar ile İslamcılık ümmetçilik akımı arasında fikir ayrılıkları söz konusu olmaktadır.

Dünya ülkeleri arasında oldukça ciddi sayıda bu akımı kabul eden Müslümanların temsilcileri ses getiren hatta devrim niteliğinde eylemlere dünya sahnesinde yer almaktadır.

Haberin Devamı

İslamcılık Ümmetçilik akımının temsilcilerinden önemli bir yere sahip olan İmam Humeyni'nin eserlerine bakılacak olursa Nefis tekiyesi, Adab-ı salat, Sırrı salat, Tefsiri Kuran, Cemal Aynası, Hamd sursinin tefsiri gibi eserler ile bu akımın öncüleri arasında yer almaktadır.

Reşit Rıza, diğer önemli temsilciler arasında yer almaktadır. Buna göre Menar Tefsiri, Tefsirül Kuran-ı Kerim, 12 cilt Menar kitabı akım eserleri arasında yer almaktadır.