Pratik Bilgiler 36/3-B trafik kazası nedir? 36/3-B cezası ne kadar, kaç TL?

36/3-B trafik kazası nedir? 36/3-B cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
36/3-B trafik kazası nedir? 36/3-B cezası ne kadar, kaç TL?

Motorlu araç kullanabilmek için her araç sürücüsünün tipine göre bir sürücü ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Sürücü belgesi olmadan kişilerin herhangi bir araç veya motor kullanması ise kurallara aykırıdır. Kimi sürücüler motorlu araç kullanma ehliyetine sahip olsalar bile kural ihlali gibi nedenlerle ehliyetlerine el konulması da söz konusu olabilmektedir. İşte, 36/3-B trafik kazası hakkında merak edilen tüm detaylar.

36/3-B trafik kazası, motorlu araç kullanıcılarını ilgilendirmekte olan bir ceza türü olarak ifade edilebilir. 36/3-B trafik maddesinin ihlali duyumunda Cumhuriyet savcılıkları veya mahkemeler tarafından sürücü belgesine tedbir amaçlı veya geçici olarak el konulması mümkün olmaktadır. Sürücü belgesi elinden alındığı halde motorlu araç kullandığı tespit edilen kişilere 36/3-B maddesi gereğince cezai yaptırım uygulandığını söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

36/3-B TRAFİK KAZASI NEDİR?

Karayolları kanununda belirtildiği üzere yetkililer tarafından sürücü belgesine el konulması veya tedbir amaçlı olarak bir süre geri alınmasına bağlı olarak kişinin motorlu araç kullanmaya devam etmesi durumunda uygulanacak olan ceza maddesi 36/3- B olarak ifade edilebilmektedir.

İhlalin söz konusu olduğu durumların ise kişinin sürücü belgesinin alınması halinde motorlu araç kullandığının tespit edilmesi halinde uygulandığını söylemek mümkün olmaktadır.

Trafik içerisinde sürücülerin uyması gereken kurallara uymaması halinde sürücü belgelerinin iptal edilmesi veya belirli bir süreyle geri alınmasına yol açabilmektedir. Ehliyetinin geçici bir süreliğine geri alınmasına yol açan maddelerden birisi de 36/3-B trafik cezası olmaktadır. Bu durumda sürücü belgeleri tedbir amaçlı veya geçici bir süreliğine alınan kişilere idari para cezası uygulanacağını söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Sürücülerin araç sahibi olmaması halinde ise araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda trafik cezası uygulanmaktadır. Yani maddeye göre 36/3- B kuralına göre ehliyetsiz olarak araç kullanan ve bu kişilere araç kullandıran kişilere yönelik olarak uygulanmakta olan bir ceza olduğu ifade edilebilir.

36/3-B CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Trafikte ehliyetsiz bir şekilde araç kullanan veya bu kişilere araç kullandıran kişilere yönelik olarak 36/3-B cezasının uygulandığı bilinmektedir. Trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanmayan sürücülere bazı durumlarda ehliyetlerine geçici bir şekilde el koyulması gibi cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir. 36/3-C maddesine uygun davranmayan sürücülere ise idari para cezası uygulanmaktadır.

Maddeyi ihlal eden kişilerin 12.977 TL para cezası ödemesi gerekmektedir. Sürücülerin araç sahibinin bulunmadığı hallerde de araç sahibine 12.977 TL trafik para cezasının uygulandığı ifade edilebilmektedir. Uygulanan trafik idari para cezalarının ilk 15 gün içerisinde yani erken ödenmesi halinde de ödenecek olan tutarın 4'te 1 oranında indirim sağlanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

36/3-C maddesi gereğince sürücü belgesi olmadan araç kullanan kişilerin ödemesi gereken para cezasını ifade ettiği söylenebilir. 2024 yılı için ise ödenmesi gereken tutar 12.977 TL olarak belirlenmiştir. İndirim durumunda ise 9.732,75 TL ceza ödenir.