Pratik Bilgiler 61/1-C Trafik kazası nedir? 61/1-C cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-C Trafik kazası nedir? 61/1-C cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
61/1-C Trafik kazası nedir? 61/1-C cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-C trafik cezası, aracı taşıt yolu üzerine veya önüne park etmesi halinde verilir. 61/1-C trafik cezası toplamda 690 TL’dir. Bu cezayı alan sürücülerin, ehliyetlerine 10 ceza puanı verilir. Sizler için 61/1-C trafik kazası nedir, 61/1-C cezası ne kadar ve kaç TL olduğu hakkında merak edilen tüm detaylar.

Trafik güvenliği için trafik kanunları bulunmaktadır. 61/1-C trafik cezası da bu kanunlardan biridir. Aracın yol üzerinde durması, araç geçişini zorlaştırması ya da aracın yol üzerine park etmesi 61/1-C trafik cezasına girer.

Haberin Devamı

 

61/1-C TRAFİK KAZASI NEDİR?

Trafik güvenliğini sağlamak adına uygulanan 61/1-C cezası, en sık uygulanan trafik cezalarından biridir. Trafik kurallarının ihlaline göre bu ceza verilmektedir. Bu kural aynı zamanda da yaya ve okula giden öğrencilerin güvenliğini sağlamak adına uygulanmıştır. Bu sayede yaşanabilecek yaya kazaları minimum seviyeye indirilmiştir. Ancak bu kanun uygulanmaması halinde bu cezaya ek, farklı cezalar uygulanmaktadır.

Trafikte güvenli bir sürüş sağlanması gerekmektedir. Karayolları sürücülerin güvenliğini sağlamak adına belirli ceza kodları belirlemiştir. Bu ceza kodlarının her bir ayrıntısı ile uygulanması gerekmektedir. 60/1-C trafik cezası maddesi, en önemli ceza maddelerinden biridir. Bu ceza maddesine uyulmaması halinde, bu cezanın yanında birçok para cezası da verilmektedir.

Haberin Devamı

2918 sayılı trafik cezası kanuna göre 60/1-C ceza maddesi “Duraklamanın yasak olduğu yer,” adı başlığında bilinmektedir. 60/1-C cezasına göre okul önü, yaya geçitleri, trafiğin akışının olduğu yerlerde durmak ve park etmek yasaktır. Otoyollarda durmak ya da park etmek yasaktır. Bu kurala uymayan kişiler Karayolları Trafik Kanunu’na göre 60/1-C trafik cezası alır.

61/1-C CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

61/1-C cezası Karayolları Trafik Kanunu içerisinde yer alan, en önemli maddelerden biridir. Bu kanun tamamen trafiğin düzenini korumak, sürücüyü ve yayayı korumak adına tasarlanmıştır. 61/1-C trafik ceza maddesine göre araç sürücülerin herhangi bir şekilde okul önünde, yaya geçidinde ve trafiğin yoğun, aktığı yerlerde durmaması gerekmektedir. Ayrıca diğer geçitlerde de bu araçların durması yasaktır.

Bu kuralı uymayan sürücülere ve araçlara ceza kesilir. 61/1-C trafik cezası alan kişilerin cezanın tebliğinden sonra 15 gün içerisinde cezayı öderse eğer %25’lik bir indirim imkanından faydalanabilir. Para cezalarının ödeme süresi adlı Karayolları Trafik Kanunu yönetmeliğinin 165. maddesinde bu kural yer almaktadır. Ayın ilk yarısı bu cezanın ödenmesi halinde dörtte bir oranda indirim yapılır.

Haberin Devamı

Ceza verilmesi halinde, sürücülerin ehliyetine ceza puanı uygulanır. 60/1-C trafik cezası tutarı 690TL’dir. Erken ödenmesi halinde ceza 517,50 TL’ye düşmektedir. Cezanın tekrarlanması halinde indirim uygulanmamaktadır.

Ehliyet ya da aracın kapanması gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece sürücülere -10 gibi bir ceza puanı uygulanır ancak trafikten araç men edilmez. Sürücüler cezasını ödeyerek, araçlarını ve ehliyetlerini kullanmaya devam edebilirler.